Chrupiące filety w płatkach Corn flakes Lubella

Pomysł na chrupiące filety, panierowane w płatkach Corn flakes pełne ziarno Lubella. Flety wcześniej doprawiam i krótko trzymam w marynacie z maślanki. Piersi można panierować w całości, lub pokrojone na mniejsze kawałki. Podajemy tradycyjnie do obiadu, lub z ulubionym sosem np. czosnkowym i surówką. Za każdym razem, będzie wyjątkowo pysznie 🙂

 

dsc_4320

dsc_4285

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 3 – 4 szklanki płatków Corn flakes pełne ziarno lub klasycznych od Lubelli
  • 2 łyżki mąki razowej ( opcjonalnie )
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • olej i masło klarowane do smażenia
Przyprawy
  • sól i pieprz
  • wędzona papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
Filety dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Jeżeli filety są grubsze, kroję w poprzek na dwa płaty.
Filety delikatnie posypuję mąką i przyprawami. Do maślanki dodaję czosnek i jajko, wszystko dokładnie mieszam.
Filety zanurzam w maślance i odstawiam do lodówki na jedną godzinę.
Płatki daję do pojemnika rozdrabniacza i miksuję na mniejsze kawałki. Jeżeli nie macie rozdrabniacza, ani blendera, można przełożyć płatki do woreczka i wałkiem pokruszyć na mniejsze kawałki.
Rozdrobnione płatki przesypuję do miseczki i kolejno, dokładnie panieruję odsączone filety.
Na patelni rozgrzewam łyżkę mała klarowanego z odrobiną oleju. Na rozgrzany tłuszcz, daję filety i smażę na małym ogniu, z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe układam na papierowym ręczniku do osuszenia. Od razu podaję 🙂 Smacznego 🙂

dsc_4177

dsc_4285

dsc_4244

komentarzy 14

  1. Megly 5 grudnia 2016 at 11:19 Reply

    Raz takie robiłam, tylko w wersji ze schabem. Pyszności. Muszę powrócić do tego przepisu, tym bardziej, że u Ciebie tak się to wspaniale prezentuje, że aż ślinka cieknie na sam widok.
    Pozdrawiam. 🙂 Miłego dnia!

  2. Aga 5 grudnia 2016 at 12:03 Reply

    super wygląda , od jakiegoś czasu się właśnie przymierzam do podobnego dania 🙂

  3. Magdalena 5 grudnia 2016 at 13:30 Reply

    jak ja lubię to danie:)

  4. Joanna Ł 5 grudnia 2016 at 16:34 Reply

    Pysznie i pomysłowo 🙂

  5. Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 grudnia 2016 at 17:05 Reply

    Pamiętamy jak byłyśmy w gimnazjum i była taka moda na panierkę z płatków kukurydzianych 🙂 Mama robiła nam prawie na każdy obiad takie kotleciki xD

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 5 grudnia 2016 at 23:18 Reply

    jak ja dawno nie jadłam takich kotlecików, są pyszne 🙂

  7. domowacukierniaewy.blox.pl 6 grudnia 2016 at 20:28 Reply

    Świetna panierka, pyszne kotleciki 🙂

  8. Andrzej 7 grudnia 2016 at 08:55 Reply

    no to znalazłem obiad na jutro! matko jak to pięknie wygląda.. ślinka cieknie;)

  9. amanda-butikzprzepisami 7 grudnia 2016 at 08:59 Reply

    Bardzo apetyczny obiad 🙂 Panierka z płatków to hit! 🙂

  10. Magda 7 grudnia 2016 at 10:20 Reply

    Bardzo lubię takie filety, najczęściej nie smażę, tylko piekę w piekarniku 🙂

  11. Kobieta po 30 7 grudnia 2016 at 12:15 Reply

    wyglądają po prostu super 🙂 świetna panierka

  12. kulinarny blog samanthy 7 grudnia 2016 at 21:48 Reply

    Swietny przepis na panierkę, na pewno wypróbuję 🙂

  13. Moja Osobistosc 9 grudnia 2016 at 13:57 Reply

    mmm przypomniałas mi, że dawno ich nie robiłam 🙂 mniam!

  14. Beata 18 grudnia 2016 at 10:29 Reply

    Fantastyczny przepis naprawdę smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *