Ciastka wielkanocne bez mąki, jajek i cukru

Bardzo proste ciasteczka dwuskładnikowe z mielonych migdałów i miodu. Migdały wystarczy zmielić na masę podobną do marcepanu, zlepić je naturalnym, płynnym miodem i baza do ciasteczek gotowa. Można wycinać ulubione kształty, ja przygotowałam wielkanocne jajeczka. Ciasteczka bardzo delikatne o subtelnym, marcepanowym smaku. Bardzo polecam dla maluchów, mogą być ozdobą wielkanocnego koszyczka :)
Wszystkim fanom i czytelnikom bloga Napiecyku, życzę wszelkiej pomyślności i radości w życiu zawodowym i prywatnym. Niech te Święta będą przepełnione szczęściem i radością w gronie najbliższych. Korzystając z okazji, dziękuję za miłe maile, udostępnienia i komentarze :)

Małgosia.

DSC_6840

Składniki / 13 sztuk

 

  • 150 g migdałów w płatkach
  • 1, 5 – 2 łyżki płynnego miodu ( wielokwiatowy, rzepakowy, wrzosowy )

 

Migdały mielę do czasu, kiedy zaczynają zmieniać się w plastyczną masę. Najlepiej zrobić to za pomocą wysokoobrotowego urządzenia np. blendera z przystawką do rozdrabniania. Można również partiami mielić płatki migdałów w młynku do kawy.
Do gotowej masy dodaję miód. Dodaję tyle miodu, ile zabierze masa ( u mnie 2 łyżki ). Masa powinna mieć kosystencje miękkiej plasteliny.
Masę rozciągam wałkiem, między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość około 5 mm.
Radełkiem wycinam kształt jajek i nacinam ozdobne wzory.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Na papierze układam ciasteczka. Piekę w temp. 170 stopni, do zrumienienia. W czasie pieczenia obserwujemy ciastka, ponieważ lubią się przypalać. Czas pieczenia to od 12 – 15 minut.
Gotowe ciastka są miękkie, dlatego wyciągam je razem z blaszką i studzę.
Takie ciasteczka, to smaczna i zdrowa przekąska dla maluchów, oraz niezwykły dodatek do kawy. Udanych wypieków :)

DSC_6879

 

DSC_6838

Komentarze: 20

  1. AZgotuj 24 marca 2016 at 11:58 Reply

    Dla mnie ideał:)

  2. lena 24 marca 2016 at 12:05 Reply

    Wspaniałych Świąt:)

  3. amanda-butikzprzepisami 24 marca 2016 at 12:46 Reply

    Zaciekawiła mnie ta receptura bez mąki i bez cukru – ciasteczka prawie dietetyczne! :) Wesołych Świąt dla Ciebie i rodziny! :)

  4. Łukasz 24 marca 2016 at 12:52 Reply

    Kto by pomyślał, że tylko z dwóch składników można upiec takie ciacha 😀

  5. mojamalakuchnia 24 marca 2016 at 15:21 Reply

    bardzo fajny pomysł na ciasteczka, pycha. :) do herbaty i kawy w sam raz.

  6. AniaGotuje 24 marca 2016 at 16:07 Reply

    Bardzo ciekawy a tak prosty przepis.

  7. Nemi 24 marca 2016 at 17:25 Reply

    Super ciasteczka, pochrupałabym 😀 Wesołych i zdrowych Świąt:)

  8. Obiad gotowy! 24 marca 2016 at 18:15 Reply

    niesamowite! zaledwie migdały i miód – a tyle pyszności!

  9. Megly 24 marca 2016 at 19:28 Reply

    Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie ciast czy ciasteczek bez tych składników. Ja jestem jak najbardziej za postępem w kuchni. Sama podobne wykonuje i uwielbiam. Proste, mało składników, a jakie piękne i smakowite. Pozdrowieńka! :)

  10. alezakwas 24 marca 2016 at 21:07 Reply

    Migdały i miód to rajskie połączenie:)

  11. Iwona 24 marca 2016 at 22:24 Reply

    Ciasteczka jajeczka – super :)

  12. Agnieszka Wieczorek 25 marca 2016 at 01:44 Reply

    Wow! Genialne ciasteczka. Kto by pomyślał, że z dwóch składników można takie cuda zrobić :) Zdrowych, radosnych Świąt dla Ciebie i Twoich najbliższych :)

  13. laNika 25 marca 2016 at 17:44 Reply

    Jak widzę taki tytuł posta to zawsze zastanawiam się z czego w takim razie jest dany wypiek 😀 A tu taki fajny pomysł z migdałami. Muszą pysznie smakować :) Wesołych Świąt!

  14. Marzena 25 marca 2016 at 20:35 Reply

    Cudowne ciasteczka kochana :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

  15. Łukasz 25 marca 2016 at 23:51 Reply

    Kiedyś, gdy robiłem mleko migdałowe, to te odpadki po nim wykorzystywałem na robienie tego typu ciastek ;-).

  16. Olka 26 marca 2016 at 12:19 Reply

    Super te ciacha :) Pięknych Świąt Małgosiu dla Ciebie i Rodzinki :)

  17. Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 marca 2016 at 14:20 Reply

    Muszą być cudowne, migdałowe ciasteczka skradną serca wszystkich :)

  18. Ania - Fabryka Pomysłów 26 marca 2016 at 23:04 Reply

    proste i zdrowe ciacha :)
    Wesołych Świąt! :)

  19. marcelina 26 marca 2016 at 23:07 Reply

    Małgosia ciasteczko jedno ci skradnę 😉
    Spokojnych i wesołych świąt! :)

  20. Królowa Karo 28 marca 2016 at 12:12 Reply

    Niesamowity przepis :) Muszę go wypróbować, jak tylko świąteczne przejedzenie opadnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *