Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim lub szpinakiem

Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim lub szpinakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Czosnek niedżwiedzi charakteryzuje się wspaniałym, lekko czosnkowym smakiem i nie zostawia nieprzyjemnego zapachu. Jest nie tylko znakomitym dodatkiem smakowym, ale również leczniczym. Wzbogaca smakowo wiele potraw, zarówno mięsnych, mącznych i wegetariańskich. Sprawdza się jako dodatek do białego sera, do past kanapkowych, zup, sałatek i do produkcji domowego masełka smakowego.
Dzisiaj przygotowałam naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim, jeżeli nie macie liści czosnku, z powodzeniem możecie zastąpić go szpinakiem. Naleśniki szpinakowe można bardziej doprawić np. dwoma ząbkami czosnku pospolitego, czy ostrą papryczką. Naleśniki można podać na wiele sposobów np. z twarożkiem i pokrojonym ogórkiem kiszonym. Zawinięte naleśniki można pokroić w plasterki nabić na wykałaczkę i staną się oryginalną przekąską na domowych przyjęciach 🙂

DSC_6929

Składniki / 7 sztuk

  • 1 szklanka drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1  szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa do smażenia
Liście czosnku daję do pojemnika blendera i drobno szatkuję. Dodaję jajka i gałkę muszkatołową, całość ponownie mieszam.
Dodaję mąkę, oliwę, mleko i wodę, wszystko dokładnie mieszam. Masę odstawiam na 15 minut.
Na patelni do smażenia naleśników rozgrzewam odrobinę oliwy i nakładam porcję ciasta. Kiedy naleśnik dobrze się zetnie, a brzegi zaczną odchodzić od brzegów patelni, ostrożnie podważam naleśnik i za pomocą szerokiej łopatki obracam na drugą stronę.
Następne naleśniki smażę bez dodatku tłuszczu.
Takie wytrawne naleśniki, można podać np. z dowolną sałatką wegetariańską z wędzoną rybą lub z kurczakiem. Smacznego 🙂

DSC_6949

DSC_6923

Powiązane posty

18 komentarzy

Marzena Szkodzińska 30 marca 2016 - 09:41

Fajny pomysł. Muszę spróbować z czosnkiem 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 30 marca 2016 - 09:54

Chyba się wybiorę w Twoje strony po czosnek niedźwiedzi;)

Odpowiedź
lena 30 marca 2016 - 10:21

jako fanka naleśników jestem zachwycona:)

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 30 marca 2016 - 11:35

Takich oryginalnych naleśników jeszcze nie jadłam! 🙂

Odpowiedź
Joasia 30 marca 2016 - 12:55

Pięknie wyglądają , muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
Nemi 30 marca 2016 - 13:07

Wspaniałe naleśniki:) A czosnek niedźwiedzi zawsze jest mile widziany:D

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 30 marca 2016 - 16:03

kilka lat temu kupiłam sobie sadzonki i mam to szczęście, ze czosnek rośnie mi w ogrodzie:)
ale naleśników jeszcze nie robiłam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 30 marca 2016 - 16:16

Świetnie, u mnie też rośnie, ale słabo się rozkrzewiał. W końcu dowiedziałam się, że nie można wyrywać wszystkich liści z kępki, ponieważ nie będzie się rozrastał. Teraz wyrywam oszczędnie i rośnie jak na drożdżach 🙂

Odpowiedź
Iwona 30 marca 2016 - 16:43

Ze szpinaczkiem bym zjadła…:)

Odpowiedź
Olka 30 marca 2016 - 17:18

Cudowne! Zazdroszczę swojego czosnku niedźwiedziego 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 30 marca 2016 - 17:55

Ostatni zakochałyśmy się w czosnku niedźwiedzim więc wybieramy właśnie tą wersję 😀

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 30 marca 2016 - 20:18

bardzo fajne naleśniki i maą wspaniały kolor od tego czosnku 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 30 marca 2016 - 20:34

Jakie wiosenne naleśniki 🙂 Pozdrawiam Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Megly 30 marca 2016 - 20:44

Takich wytrawnych naleśników nie jadłam. Jedynie próbowałam z nadzieniem szpinakowym. Ale smak musi być obłędny. W dodatku takie cieniutkie Ci wyszły, jak lubię najbardziej! Skradłabym 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 31 marca 2016 - 19:34

Świetny przepis Gosiu. Muszę kiedyś spróbować z czosnkiem. Na razie wypróbuję ze szpinakiem 🙂

Odpowiedź
Urszula 31 marca 2016 - 19:44

Piękny kolor, smak też pewnie wyśmienity 🙂

Odpowiedź
PrincessDajjal 1 kwietnia 2016 - 01:00

Prezentują się nieziemsko! 🙂

Odpowiedź
Sosna 1 kwietnia 2016 - 10:44

Wow! Najlepsze :>

Odpowiedź

Zostaw komentarz