Biszkopt z jabłkami i kokosem

Ciepło i słońce wszystkich wypędza z domów, mnie też. W ogrodzie trawa wygrabiona, pod iglakami również porządek, przycięte krzewy i wrzosy. Mąż mi pomaga w cięższych pracach. Lubię się zdrowo zmęczyć i lubię zapach ziemi. Sąsiadka mobilizuje mnie do długich spacerów z kijkami. Oczywiście chodzimy,  gubiąc po drodze kilogramy. W poniedziałek imieniny syna, dzień św.Patryka. Chciałam upiec coś koniecznie zielonego, ale nie znalazłam barwnika spożywczego w tym kolorze, dlatego przygotowałam jego ulubione ciasto. Jest lekkie i bardzo smaczne….biszkopt z jabłkowym musem i chrupiącą posypką z wiórek kokosowych. Ciasto przed porcjowaniem warto dać do lodówki na kilka godzin, w niskiej temp. tężeje i łatwo daje się kroić. Dodałam tylko dwa zdjęcia, ponieważ zgodnie z moimi przeczuciami ciasto nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania:))

IMG_4168

Składniki na biszkopt

  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam tylko do połączenia składników. Całość przelewam na blaszkę o wym. 24×34 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę bez termoobiegu ok.25 min w temp.180 stopni.

Składniki na masę jabłkową

  • 5  kwaskowatych jabłek obranych, pozbawionych gniazdek nasiennych i pokrojonych w kostkę
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie białe w proszku

Jabłka gotuję z dodatkiem cukru. Kiedy kawałki jabłek zaczną się rozpadać, odlewam cześć wody potrzebną do rozprowadzenia budyniu. Rozprowadzony budyń wlewam do wody z jabłkami i gotuję chwilę intensywnie mieszając do zagęszczenia masy.

Składniki na kokosową kruszonkę

  • 20 dkg. wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni
  • 100 g  masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)

Masło rozpuszczam, dodaję cukier i zrumienione wiórki, całość mieszam. Dodaję żółtka i pianę ubitą z białek.

Na wystudzony biszkopt równomiernie wykładam masę jabłkową a na masę jabłkową rozkładam masę wiórkową. Całość zapiekam 15 min. w temp.190 stopni. Gotowe ciasto studzę i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!

IMG_4171

Tagi: ,

Komentarze: 35

  1. Salvador Dali 15 marca 2014 at 08:30 Reply

    od małego uwielbiam kokos, jabłka i biszkopt, a tego połączenia nie.. 😀
    Skrajność, no cóż.. 😀

  2. Sosna 15 marca 2014 at 09:34 Reply

    Wybornie :)

  3. Zakątek Smaku 15 marca 2014 at 10:04 Reply

    Też bardzo lubię to ciacho! Jest bardzo lekkie:) Pogoda faktycznie rozpieszcza ostatnio:) Z córeczką chodzimy na bardzo długie spacery:) Ale kalorie gubi tylko mama;)

    • napiecyku 15 marca 2014 at 12:35 Reply

      Pozdrawiam:)

  4. Anita 15 marca 2014 at 10:22 Reply

    Bardzo słoneczna szarlotka :)

  5. Ladylaura 15 marca 2014 at 10:49 Reply

    Wspaniałe ,kokos i jabłka ,ostatnie zdjęcie genialne!.

    • napiecyku 15 marca 2014 at 12:54 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam:))

  6. Olka 15 marca 2014 at 13:02 Reply

    Czytam, że robota aż wre….a mnie dopadło wiosenne przesilenie i brak wszelakich chęci do porządków…. :(( Ciacho wygląda przepysznie: bardzo lubię kokos a ta jabłkowa galaretka to aż ślinka cieknie….. :)))
    Pozdrawiam.

    • napiecyku 15 marca 2014 at 20:27 Reply

      Bywa i tak:))

  7. Jolanta Strażyc 15 marca 2014 at 13:06 Reply

    Wygląda przepysznie. Bardzo lubię ciasto z jabłkami. Pozdrawiam :)

    • napiecyku 15 marca 2014 at 20:27 Reply

      Pozdrawiam również:))

  8. domowacukierniaewy.blox.pl 15 marca 2014 at 18:29 Reply

    Piękne ciacho :) Takie słoneczne, optymistyczne powiedziałabym :)

  9. Asenata 15 marca 2014 at 20:09 Reply

    Jutro rano przy kawie by się zjadło :)

  10. pinkyyy 15 marca 2014 at 22:31 Reply

    Ciasta z jabłkami kocham Wygląda cudnie!

  11. Królowa Karo 15 marca 2014 at 23:28 Reply

    Zamiast zielonego barwnika można dać zieloną sproszkowaną herbatę tzw. matcha. I zdrowiej niż jakiś sztuczny barwnik.

    • napiecyku 15 marca 2014 at 23:46 Reply

      Dziękuję, słyszałam o tej herbacie, ale zupełnie wyleciała mi z głowy. Co się odwlecze to nie uciecze. Pozdrawiam:))

  12. małe rzeczy with love 15 marca 2014 at 23:43 Reply

    Szarlotka pycha! Na pewno zajrzę tu nie raz :) Zapraszam też częściej do siebie:
    http://malerzeczymale.blogspot.com/
    Pozdrawiam,
    M.

  13. kulinarny blog samanthy 16 marca 2014 at 10:10 Reply

    Niezwykle apetyczne ciasto, wygląda wspaniale :)

  14. antynomiczna 16 marca 2014 at 12:36 Reply

    szarlotka sprawdza się zawsze. Najlepsza ze wszystkich ciast ever. ; )

  15. renia 16 marca 2014 at 14:12 Reply

    Narobiłaś mi ochoty:))))wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)

  16. Renata 16 marca 2014 at 14:48 Reply

    Ciacho wygląda bardzo wiosennie i słonecznie, a tego mi w tej chwili bardzo brakuje.
    porywam kawałek i pozdrawiam cieplutko:)

  17. sarenka 16 marca 2014 at 19:47 Reply

    jak to ciacho jest niefotogeniczne, to ja jestem święta! :) ale ta masa jabłkowa wygląda superowo!

    • napiecyku 16 marca 2014 at 19:54 Reply

      Dziękuję:))

  18. Kaś 16 marca 2014 at 22:34 Reply

    ale ta masa jabłkowa apetycznie wygląda! palce lizać :)

  19. anytsujx 16 marca 2014 at 23:19 Reply

    Śliczne zdjęcia, a cisto wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :***

  20. Natalia - Poezja Smaku 17 marca 2014 at 00:59 Reply

    Bardzo fajne ciasto. Wszystkiego dobrego dla synka!

  21. simply lifetime 17 marca 2014 at 08:02 Reply

    jabłka z kokosem to idealne połączenie :) nie wiem, które ciasto podobno nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania, ale to, które ja widzę, zdecydowanie wygląda zachęcająco :)

  22. simply lifetime 17 marca 2014 at 08:02 Reply

    jabłka z kokosem to idealne połączenie :) nie wiem, które ciasto podobno nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania, ale to, które ja widzę, zdecydowanie wygląda zachęcająco :)

  23. Students Kitchen 17 marca 2014 at 09:06 Reply

    Ciacho wugląda naprawdę pysznie. :)

  24. AnnaA-G 17 marca 2014 at 09:44 Reply

    kusisz, oj kusisz:)

  25. Królowa Karo 17 marca 2014 at 10:59 Reply

    Aż poczułam tutaj kokosowy zapach.

  26. Magda C. 18 marca 2014 at 11:47 Reply

    Świetny pomysł na biszkopt :) Pięknie się prezentuje!

  27. mychunia 18 marca 2014 at 18:45 Reply

    Hej :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award_17.html Pozdrawiam :)

  28. brygida 20 września 2015 at 10:15 Reply

    pieklam wczoraj to ciasto jest rewelacyjne wilgotne a nie posiada galaretki super szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne na stale wchodzi do mojego super zeszytu ze sprawdzonymi przepisami dzieki za super przepis polecam innym goraco

    • napiecyku 20 września 2015 at 10:19 Reply

      Cieszę się, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *