Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Precelki z rozmarynem

Precelki z rozmarynem

by admin
Print Friendly, PDF & Email

Rzadko kupuję ciasteczka i drobne wypieki. Lubię  piec je sama, a odkąd prowadzę bloga robię to z podwójną przyjemnością. Precelki, które dzisiaj przygotowałam będą smaczną przekąską dla dorosłych i dzieci. Są bardzo łatwe do przygotowania, ciasto jest plastyczne i dobrze się na nim pracuje. W wersji na słono można dodać sezam, mak lub rozmaryn. W wersji słodkiej warto posypać je brązowym cukrem, a do ciasta dodatkowo dodać cukier waniliowy:)

IMG_3999

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli

Do posmarowania precelków przygotowałam sezam, jajko i łyżkę mleka.

  1. Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną.
  2. W dłoniach rozcieram mąkę z masłem, dodaję śmietanę z drożdżami i resztę składników. Wyrabiam elastyczne ciasto.
  3. Ciasto owijam folią i daję do lodówki na pół godziny.
  4. Odrywam z ciasta małe kawałki, palcami formuję cieniutkie wałeczki i zawijam na kształt precelka.
  5. Precelki smaruję jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypuję sezamem.
  6. Piekę ok.15 min. w temp.180 stopni. Smacznego!!!

IMG_3999

You may also like

31 komentarzy

Ladylaura 12 marca 2014 - 18:55

Piękne ,idealny kształt , dobra ręka.

Reply
renia 12 marca 2014 - 19:56

Wyglądają przepysznie i jakie równiutkie:))Pozdrawiam serdecznie:))

Reply
Jolanta Strażyc 12 marca 2014 - 20:36

Świetny przepis. Wyglądają pięknie i baaardzo apetycznie 🙂

Reply
Iwona 12 marca 2014 - 21:01

wiedziałam że robię błąd wchodząc tu na głodniaka :)))

Reply
Ela 12 marca 2014 - 21:03

Wyglądają tak apetycznie 🙂 Pozdrawiam 🙂

Reply
Magda C. 13 marca 2014 - 13:26

Piękne precelki! Uwielbiam takie, muszę w końcu sama spróbować zrobić 🙂

Reply
garcinia cambogia at walmart 13 marca 2014 - 13:37

Wow! This blog looks just like my old one!
It’s on a entirely different topic but it has pretty much
the same layout and design. Outstanding choice of colors!

Reply
napiecyku 13 marca 2014 - 13:44

Thank you:))

Reply
Królowa Karo 13 marca 2014 - 13:43

Też mi się marzy upiec jakieś ciasteczka i to będzie chyba mój kolejny post.

Reply
antynomiczna 13 marca 2014 - 14:46

aż ślinka cieknie, prezentują się wyśmienicie!

Reply
Ola 13 marca 2014 - 16:23

Cięzko Cię po wpisie znaleźć, dobrze, że link jest w google conect:)
bardzo ładne te precelki wyszły, jak profesjonalne~!

Reply
napiecyku 13 marca 2014 - 18:38

Dziękuję Ola,rzeczywiście po zmianie adresu czasami link nie działa jak powinien:))

Reply
Salvador Dali 13 marca 2014 - 17:28

no i bomba! Kształt idealny 🙂

Reply
Olka 13 marca 2014 - 19:14

IDEALNE KSZTATY….moje nie bylyby tak piękne.
Przydałby się jeden na jutrzejsze śniadanko….. ;))

Reply
simply lifetime 13 marca 2014 - 19:35

cudnie wyglądają 🙂

Reply
domowacukierniaewy.blox.pl 13 marca 2014 - 20:14

A jak pięknie wyglądają! Cudne te precelki 🙂

Reply
studentka na diecie 13 marca 2014 - 20:47

O precelki w wersji na słono – poproszę jednego! ;D

Reply
Natalia - Poezja Smaku 14 marca 2014 - 01:29

Ale uroczo wyglądają! 🙂

Reply
Venus 14 marca 2014 - 13:30

mając takie śniadanko aż chce się wstawać rano 😛

Reply
Kokilka 14 marca 2014 - 15:53

mogę jednego? albo od razu dwa? 😉

Reply
Kuchnia u Krysi 14 marca 2014 - 20:29

Rozmaryn to jedno z moich ulubionych ziół. Często dodaję do mięsa. Ale widzę, że świetnie wygląda również w precelkach. Mam ochotę na jednego 🙂

Reply
Sikunia 14 marca 2014 - 20:42

Ciekawy pomysł zaserwowania precelków z ziołami 🙂

Reply
KuchAsia 14 marca 2014 - 22:11

mi też ślinka cieknie! mniam!

Reply
lutka40 14 marca 2014 - 22:27

Kurcze – bardzo ładny i apetyczny wygląd

Reply
Łucja 14 marca 2014 - 23:51

Piękne precelki 🙂 chętnie bym pochrupała!

Reply
Lukasz 15 marca 2014 - 10:20

ale fajne precelki na kazda pore dnia, Zapraszam i na mojego bloga

Reply
napiecyku 15 marca 2014 - 12:34

Dziękuję, na pewno odwiedzę:)

Reply
Konczi i Szpileczka 15 marca 2014 - 18:01

Super, są śliczne

Reply
kulinarny blog samanthy 16 marca 2014 - 10:12

Wspaniałe ciasteczka i pyszne na pewno 🙂

Reply
AnnaA-G 17 marca 2014 - 09:43

mniam:)

Reply
Ania 18 marca 2014 - 21:42

jakie równiutkie:) i do tego nieskończone warianty smakowe:D

Reply

Leave a Comment