Faworki

Faworki inaczej chrust to kruche ciasteczka, wypiekane najczęściej w czasie karnawału i na tłusty czwartek. Są popularnie również za naszą wschodnią i zachodnią granicą. Chrust smażymy podobnie jak pączki w głębokim tłuszczu, podajemy posypane cukrem pudrem. Dodatek alkoholu powoduje, że faworki nie wchłaniają tłuszczu i są bardziej kruche. Polecam te ciasteczka na koniec karnawału, złożone na kształt kokardki zadowolą nie jednego łasucha:))

IMG_3233

Składniki

  • 30dkg  przesianej mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • mały kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia
  1. Do miseczki daję wszystkie składniki i wyrabiam składniki na jednolite ciasto.
  2. Ciasto przekładam na deseczkę i wybijam go wałkiem, składam i ponownie wybijam, do czasu aż pojawią się pęcherzyki (ok.7min). Ciasto owijam folią i daję do lodówki na 30min.
  3. Z ciasta odcinam mniejsze kawałki, rozciągam wałkiem na grubość 1-2mm. Radełkiem wycinam paski o długości 10cm i szerokości 2-3cm, nacinam w środku i formuję faworki.
  4. Faworki daję na rozgrzany tłuszcz, smażę na złoty kolor. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem. Udanych wypieków!!!

IMG_3168IMG_3226IMG_3232

Komentarze: 24

  1. Ela 14 lutego 2014 at 17:54 Reply

    Uwielbiam faworki ale mam dwie lewe ręce do wypieków. Jak czytam przepis wydaje mi się że dam radę a potem bywa różnie…… Jednym słowem lubię jeść a nie piec…..
    Dziękuję za odwiedziny i komentarz na moim blogu.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 14 lutego 2014 at 20:05 Reply

      Faworki nie są trudne do zrobienia, na pewno dasz radę:))

  2. renia 14 lutego 2014 at 18:29 Reply

    Bardzo lubię faworki i pieczemy je co roku w karnawale:)))Pozdrawiam serdecznie:)

  3. mojamalakuchnia.wordpress.com 14 lutego 2014 at 20:43 Reply

    Uwielbiam faworki ; )

  4. Ania 14 lutego 2014 at 23:24 Reply

    pyszna klasyka:) bardzo dawno nie robiłam ich, ale w tym roku się przymierzam:)

    • napiecyku 15 lutego 2014 at 10:20 Reply

      Pozdrawiam:)

  5. Ladylaura 14 lutego 2014 at 23:33 Reply

    To smakołyk z mojego dzieciństwa ,zawsze robione przez babcie na piecu opalanym ogniem.

    • napiecyku 15 lutego 2014 at 10:20 Reply

      Z takiego pieca musiały smakować wyjątkowo:))

  6. Venus 15 lutego 2014 at 15:13 Reply

    uwielbiam :)

  7. awiola 15 lutego 2014 at 16:49 Reply

    Uwielbiam faworki :) Dawno ich nie jadłam. Pozdrawiam!

  8. galantyna.pl 15 lutego 2014 at 17:39 Reply

    Nie tak dawno robiłam, ale Twoje wyglądają tak kusząco, że pewnie zrobię powtórkę!

  9. mommy-makeovers.webnode.com 15 lutego 2014 at 17:42 Reply

    Its like you read my mind! You appear to know
    so much about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you could do with some pics to drive the
    message home a little bit, but instead of that, this is great blog.
    A great read. I’ll definitely be back.

    • napiecyku 15 lutego 2014 at 17:45 Reply

      Thank you:))

  10. คิ้วสามมิติ 15 lutego 2014 at 18:05 Reply

    Keep on working, great job!

  11. Salvador Dali 15 lutego 2014 at 21:40 Reply

    uluuubiooooneeeeee 😀

  12. Ciążowe Zachcianki 16 lutego 2014 at 11:05 Reply

    Bardzo lubię faworki:) W tym roku specjalnie kupiłam takie radełko jak Twoje, żeby wyszły trochę inaczej niż zwykle.

  13. łucja-Maria 16 lutego 2014 at 19:18 Reply

    Uwielbiam faworki. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
    Bardzo dawno je robiłam. Bardzo dawno:)

  14. Magda C. 17 lutego 2014 at 14:05 Reply

    Robiłam w sobotę… pyszota :)

  15. skoraq cooks 17 lutego 2014 at 16:56 Reply

    Uwielbiam, więc porywam Ci wszystkie :-)

  16. Jolanta Strażyc 17 lutego 2014 at 19:35 Reply

    Pyszności :)

  17. wenus-lifestyle 19 lutego 2014 at 17:48 Reply

    Uwielbiam faworki, nie mogę się doczekać tłustego czwartku 😉

  18. simply lifetime 25 lutego 2014 at 19:50 Reply

    idealne na tłusty czwartek! :) dlatego właśnie robię je tylko raz w roku, aby móc na nie czekać w ten dzień :)

  19. great article here 8 marca 2014 at 19:36 Reply

    Thanks to my father who stated to me regarding this webpage, this webpage is really remarkable.

  20. Gargamel i Hogata 16 marca 2014 at 13:13 Reply

    :-). Dzięki za świetny przepis ;-). Ja się już od dłuższego czasu zbieram do faworków ale jakoś brakuje mi odwagi ;-(.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *