Nie od dziś wiadomo, że z rzadkiego ciasta drożdżowego, powstanie ciasto wyjątkowo lekkie i puszyste. Właśnie ten stary przepis, jest tego przykładem. Ciasto jest bardzo leciutkie, smakiem i wyglądem do…
-
-
Barszcz ukraiński to bardzo pożywna potrawa, z całym bogactwem warzyw i fasolki. Przyrządzam go dosyć często, jako danie jednodaniowe. Fasolkę i wywar z warzywami gotuję osobno, kto ma czas i…
-
Nie ma lepszego śniadania, niż miseczka jogurtu lub mleka z domowym musli. Moje musli tym razem z dodatkiem kokosu, migdałów, dobrej gorzkiej czekolady i oczywiście miodu. Z podanych składników otrzymałam…
-
Dzisiaj mam dla Was smaczny i zdrowy zamiennik, sklepowych chipsów i ciasteczek. Nasiona lnu częściowo zmieliłam, oprócz tego dodałam prażoną cebulkę i świeżą pietruszkę. Przepis bardzo dopracowany, dla mnie krakersy…
-
Myślę, że nie doceniamy pieczarek. Stawiamy je na równi z innymi grzybami, tymczasem to nie tylko smaczne, ale również zdrowe grzyby. Posiadają kwas foliowy, sporo białka, witaminę D, witaminy z…
-
Ciasta i ciasteczka krucheCiasta z owocamiDesery
Szarlotka na ciepło z migdałami
autor adminautor adminSzarlotkę na ciepło często piekę dla gości, przed samym podaniem lekko podgrzewam w piekarniku i podaję z lodami, lub z sosem wanilowym. Wierzch dekoruję kratką zrobioną z paseczków ciasta, dzięki…
-
Domowe chlebyKuchnia staropolskaNa drożdżachŚniadania
Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym
autor adminautor adminTen przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno,…
-
To ciasto, bez użycia miksera jest bardzo proste w wykonaniu. U mnie zawsze się udaje i za każdym razem szybko znika. Udało mi się zjeść kawałek i przyznaję, za sprawą…
-
Kuchnia włoska i bałkańskaObiady
Kurczak pieczony w marynacie miodowo-ziołowej
autor adminautor adminBardzo lubię kurczaka w marynacie z miodu, czosnku i ziół. Zwykle piekę go w skórce i chociaż nigdy jej nie jem, wydaje mi się, że pieczony bez skórki jest za…
-
Przyznam, że smak samej dyni, nie wznosi mnie na wyżyny smaku. Jednak zupa z dyni pani Magdy naprawdę smakuje. Warto po nią sięgnąć zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, to bardzo prosty…