Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę…
-
-
Wpadł mi w ręce kurczak zagrodowy, postanowiłam odpowiednio to wykorzystać. Z połowy zrobiłam rosołek, a z drugiej pasztet z papryką. Pasztet zrobiłam wg. mojego starego, sprawdzonego przepisu na pasztet domowy.…
-
Dania z warzywami i jarskieKuchnia włoska i bałkańskaObiady
Włoska zupa minestrone
autor adminautor adminW kuchni włoskiej dominują dania oparte na świeżych warzywach, ziołach i przyprawach. Jest jeszcze dobrej jakości oliwa, słynny parmezan i makarony z pszenicy durum, bogate w makro i mikro elementy,…
-
Ciasta i ciasteczka krucheDeseryKuchnia staropolska
Pierniczki pełnoziarniste
autor adminautor adminCzy wiecie, że pierniki należą do najstarszych ciast i były wypiekane już w XIII wieku ? Polska nazwa “piernik” pochodzi od staropolskiego słowa “pierny”, czyli pieprzny ( w tamtych czasach…
-
Suszone jabłka to zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi sklepowe słodycze. Jabłka najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, ale można uzyskać podobny efekt, susząc w piekarniku. Suszone jabłka…
-
Często przygotowując wpis, z czystej ciekawości szukam informacji o wartościach odżywczych składników, których użyłam do przygotowania potrawy. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie pieczarki, a dzisiaj mak. Portal Aktywni.pl nazywa mak…
-
Dania z warzywami i jarskieKuchnia włoska i bałkańskaObiady
Makaron z indykiem, porem i suszonymi pomidorami
autor adminautor adminJeżeli gulasz, to tylko z udźca indyka, jest miękki, kleisty, a przy tym bardzo szybko się robi. Dzisiaj przygotowałam makaron, z dodatkiem tego, co właśnie miałam w lodówce, czyli z…
-
Babki i muffinyCiasta z owocamiNa drożdżachŚniadania
Lekkie ciasto drożdżowe, wyrabiane łyżką
autor adminautor adminNie od dziś wiadomo, że z rzadkiego ciasta drożdżowego, powstanie ciasto wyjątkowo lekkie i puszyste. Właśnie ten stary przepis, jest tego przykładem. Ciasto jest bardzo leciutkie, smakiem i wyglądem do…
-
Barszcz ukraiński to bardzo pożywna potrawa, z całym bogactwem warzyw i fasolki. Przyrządzam go dosyć często, jako danie jednodaniowe. Fasolkę i wywar z warzywami gotuję osobno, kto ma czas i…
-
Nie ma lepszego śniadania, niż miseczka jogurtu lub mleka z domowym musli. Moje musli tym razem z dodatkiem kokosu, migdałów, dobrej gorzkiej czekolady i oczywiście miodu. Z podanych składników otrzymałam…