Home Dania i dodatkiNa drożdżach Ciasto drożdżowe z cynamonem i konfiturą

Ciasto drożdżowe z cynamonem i konfiturą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i konfitury. Początkowo miało być ciasto odrywane z cynamonem, ostatecznie zrobiłam to ciasto w nieco innej wersji. Ciasta z dodatkiem dżemu lub konfitury, są miękkie i długo zachowują świeżość, dodatkowo nuta cynamonu bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Pyszne ciasto do kawy i kubka gorącego mleka, bardzo polecam )
Polecam również ciasto drożdżowe bez wyrabiania 🙂

IMG_8433

 

Składniki na ciasto
  • 3, 5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 1/4 szkl. letniego oleju roślinnego
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 pełne łyżki konfitury lub dżemu np. morelowego
  • 1 jajko
Składniki na farsz
  • 60 g. masła
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 pełne łyżki miodu ( można dać 2 pełne łyżki cukru )
Wszystkie składniki na farsz daję na patelnię i mieszając krótko podgrzewam. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Do letniego mleka dodaję cukier i drożdże, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaję jajko, szklankę mąki, letni olej I konfiturę, całość dokładnie mieszam i odstawiam na 5 minut.
Dodaję resztę mąki i zaczynam wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić można dosypać trochę mąki. Ciasto wyrabiam ręcznie, lub mikserem z odpowiednimi końcówkami ( hak ), około 8 minut.Gotowe ciasto daję do miseczki, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 50 minut.
Po tym czasie ciasto rozciągam na blacie posypanym mąką, na prostokąt 30 x 40 cm. Smaruję cynamonem z masłem i miodem. Prostokąt dzielę na trzy równe pasy, każdy zwijam wzdłuż dłuższego brzegu w rulonik.
Ruloniki układam w podłużnej foremce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia. Gotowe ciasto studzę około 1 godzinę. Smacznego 🙂

IMG_8401

IMG_8421

Powiązane posty

19 komentarzy

Lena 11 września 2015 - 10:05

Drożdżowe i cynamon-boska para;)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 września 2015 - 14:03

Ale rewelacyjnie wygląda! Jak ja dawno nie jadłam prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego 🙂 ale mi smaku narobiłaś…

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 września 2015 - 14:06

O jej! ten cynamon w środku… marzenie 😀 Śliczne zawijasy wyszły! 😀

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 11 września 2015 - 14:17

Wspaniałe ciacho! 🙂 Z nutą miodu i cynamonu – jak to musi pachnieć! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 11 września 2015 - 16:05

Bardzo puszyste, ślicznie zawinięte. Z przyjemnością bym się poczęstowała 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 11 września 2015 - 16:33

uwielbiam takie ciasto, ahhh!

Odpowiedź
Łycha smaków 11 września 2015 - 21:51

Wygląda na bardzo smaczne 🙂

Odpowiedź
Łycha smaków 11 września 2015 - 21:51

Na pewno jest bardzo smaczne 🙂

Odpowiedź
Natalie 11 września 2015 - 21:58

Kocham takie ciasto drożdżowe! To ma genialny kształt 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 12 września 2015 - 00:23

Wygląda doskonale, pięknie wyrośnięte 🙂

Odpowiedź
Sosna 12 września 2015 - 08:49

Daj kawałek 😛

Odpowiedź
InnaM 12 września 2015 - 11:58

Uwielbiam takie połączenie!

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 12 września 2015 - 13:42

wygląda pięknie!
u mnie też drożdżowe, ale ze śliwkami:)

Odpowiedź
Łukasz 12 września 2015 - 16:18

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedź
Ania 12 września 2015 - 17:25

wspaniały placek – wygląda jak z cukierni 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 12 września 2015 - 18:21

Piękne, efektowne zawijasy i ten aromat 🙂

Odpowiedź
judik 14 września 2015 - 08:14

Musiało smakować i pachnieć obłędnie! 🙂

Odpowiedź
marcelina 15 września 2015 - 08:32

Cudny zawijaniec! 🙂

Odpowiedź
Słodko-Słony Świat Ilony 15 września 2015 - 22:09

Ależ to ciasto pięknie wygląda! Wyobrażam sobie jak obłędnie musi smakować!

Odpowiedź

Zostaw komentarz