Nie znam nikogo, kto nie lubi ziemniaków zapiekanych w mundurkach. Mam wypróbowanych kilka przepisów na farsz, ale trzymam się mojej ulubionej wersji z fetą, cebulką i czosnkiem. Żeby ułatwić sobie…
-
-
Zupa z warzywami, często gości na moim stole w okresie wiosenno-letnim. To dość prosty i smaczny pomysł na obiad. Zimą można wykorzystać warzywa mrożone, latem te sklepu, lub prosto z…
-
Kotlety jaglane robię dość często, wypróbowuję różne warzywne dodatki, oraz zioła i przyprawy. Dzisiaj przygotowałam kotlety z młodą kapustą i suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Kotlety podaję z surówką, lub wiosenną sałatką,…
-
Ciasta z biszkoptemCiasta z owocamiCiasta z serem i sernikiDesery
Sernik jogurtowy – prosty przepis
autor adminautor adminW upalny weekend zapraszam na prosty sernik jogurtowy. Wystarczy zaopatrzyć się w jogurt, biszkopty, galaretki i ewentualnie letnie owoce. Sernik jest bardzo delikatny, masa jogurtowa rozpływa się w ustach, a…
-
Latem moja kuchnia zamienia się w chatę zielarki, oprócz przetworów i typowych soków, robię również syropy ziołowe. Mój ulubiony, to syrop z melisy lekarskiej, melisa doskonale rośnie na każdej ziemi…
-
Dania z warzywami i jarskieKuchnia włoska i bałkańskaObiady
Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką
autor adminautor adminRatatuj to pyszny gulasz z warzyw, bardzo popularny w krajach basenu Morza Śrudziemnego. Tą potrawę, bardzo często sama robię na obiad. Nie jest czasochłonna, a przy tym jest pożywna i…
-
Od dłuższego czasu mam ochotę na domowy ser, zdecydowałam się na ser podpuszczkowy – solankowy. Jest podobny smakowo do sera Korycińskiego, dodam, że 1 kg.sera Korycińskiego w sklepach, ze zdrową…
-
Ciasta z owocamiNa drożdżach
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg. Ewy Wachowicz
autor adminautor adminCiasto bez wyrabiania dla leniwych, wystarczy warstwami ułożyć składniki typowe dla ciasta drożdżowego i po trzech godzinach wymieszać. To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym…
-
Kapuśniak z młodej kapusty, to pyszna sezonowa zupa o delikatnie słodkim smaku. Możemy zagęścić ją ziemniakami, cieciorką lub soczewicą. Ja dodałam ciecierzycę, a ponieważ ta długo się gotuje, użyłam z…
-
Ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej, słodzone miodem lipowym. Bardzo łatwe do przygotowania, wszystkie składniki zagniatam, ciasto schładzam w zamrażarce, wycinam dowolne kształty i gotowe. Do wycinania ciasteczek użyłam stempelka, takie…