Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Roladki drobiowe ze szpinakiem w jaglanym sosie

Roladki drobiowe ze szpinakiem w jaglanym sosie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami z zalewy i mozzarellą, podane w delikatnym sosie jaglanym. Takie roladki przygotujemy bardzo szybko, smakują podane z kaszą, ryżem, ziemniakami i surówką. Wyjątkowe roladki, na co dzień i od święta dla całej rodziny 🙂

DSC_7453

Składniki
  • 3 większe piersi z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy ( u mnie zalewa z pieprzem )
  • 6 plasterków mozzarelli
  • 2 szklanki liści szpinaku ( może być czosnek niedźwiedzi )
  • sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
  • 1/2 szkl. wody lub wina
  • oliwa z pomidorów do smażenia
Sos jaglany
  • łyżka mąki jaglanej
  • 1/2 szkl. wody lub bulionu
  • szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
Piersi dokładni myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Ostrożnie nacinam każdą pierś z jednej strony. Filety delikatnie posypuję solą, pieprzem i papryką.
Na każdym filecie kolejno układam plasterki mozzarelli, pomidory suszone i szpinak. Roladki  zawijam sznurkiem kuchennym.
Na patelni podgrzewam oliwę ze słoiczka, po pomidorach suszonych ( można dodać łyżkę masła klarowanego ). Na gorący olej daję roladki. Rolady smażę z każdej strony na rumiano, dolewam 1/2 szklanki wody lub wina i duszę roladki pod przykryciem 20 minut.
W drugiej połowie, szklanki wody rozprowadzam mąkę jaglaną i dodaję do sosu. Dodaję zioła, sos energicznie mieszam i gotuję na małym ogniu kolejne 5 – 10 minut. Sos można doprawić do smaku. Smacznego 🙂

DSC_7469

Powiązane posty

18 komentarzy

rabarbarowo 11 kwietnia 2016 - 17:41

Piękne roladki, a dodatki dokładnie takie jak lubię 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 11 kwietnia 2016 - 18:44

Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 11 kwietnia 2016 - 19:06

Mmm jakie roladki, jaki sosik 🙂

Odpowiedź
lena 11 kwietnia 2016 - 19:47

Ależ mi się podoba ten przepis:)

Odpowiedź
Marzena 11 kwietnia 2016 - 21:28

Mniam jakie wspaniałe danie, wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 kwietnia 2016 - 21:32

pyszny boski na obiad 🙂 podoba mi sie ten sosik 🙂 a nadzieniem 100% trafiłaś w moje gusta 🙂

Odpowiedź
Megly 11 kwietnia 2016 - 21:59

Nie wiedziałam dotychczas, że istnieje coś takiego jak sos jaglany 🙂 ale człowiek zawsze może poszerzyć horyzonty. Lubię roladki drobiowe. Ze szpinakiem fajna opcja 🙂 Nie jadłam takiej. U mnie w domu najczęściej były z serem. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Sosna 11 kwietnia 2016 - 22:31

Bajeczne. Zjadłbym wszystkie 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 kwietnia 2016 - 22:32

Pyyysznie nadziane 🙂 Taki obiad nie może nie smakować:D

Odpowiedź
4foodsecrets 12 kwietnia 2016 - 08:29

pycha, pycha, pycha!

bardzo fajny pomysł na obiad 🙂 muszę skombinować szpinak i będę próbować 🙂

Odpowiedź
kasia 12 kwietnia 2016 - 12:48

Wyglądają na bardzo soczyste, takiego sosu jeszcze nie miałam okazji kosztować 😉

Odpowiedź
Beti 12 kwietnia 2016 - 13:07

Zjadłabym taki obiadek z chęcią :))

Odpowiedź
Ladylaura 12 kwietnia 2016 - 14:29

Cudowny obiad.

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 12 kwietnia 2016 - 21:41

Roladki prezentują się wyśmienicie, tak delikatnie i apetycznie, że mogłabym je jeść i jeść 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Obiad gotowy! 13 kwietnia 2016 - 10:52

Małgosiu, czytasz mi w myślach;) ostatnio myślałam o takich roladkach, planuję je zrobić na weekend;)

Odpowiedź
Łycha Smaków 13 kwietnia 2016 - 21:42

Nie jem mięska, ale sie oblizalam tak smakowicie wyglada 😉

Odpowiedź
Kobieta po 30 15 kwietnia 2016 - 11:38

wygladaja swietnie. i ta maka jaglana…jestem ciekawa jak smakuja.

Odpowiedź
lady housewife 1 maja 2016 - 13:30

Pięknie się prezentuje, a sos jaglany to świetny pomysł!

Odpowiedź

Zostaw komentarz