Tortellini to maleńkie, włoskie pierożki z nadzieniem serowym, szpinakowym i mięsnym. Ciasto jest bardzo delikatne, podobnie farsz. Dość prostą zupę z marchewką, cebulą i pomidorami, wystarczy zmiksować na krem i osobno ugotować ulubione włoskie tortellini. Zupa jest bardzo pożywna i sycąca, doprawiłam ją czosnkiem, lubczykiem i bazylią 🙂
Składniki
- 1/2 l bulionu
- 500 g naturalnego przecieru pomidorowego zobacz tutaj lub pomidory ze słoika zobacz tutaj
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- płaska łyżka suszonego lubczyku i bazylii
- 300 g ulubionego tortellini
- 3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Tortellini gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam i przelewam zimną wodą.
Marchewkę i cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone warzywa i czosnek. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Do gorącego bulionu dodaję warzywa, całość gotuję 10 minut na małym ogniu i miksuję na krem.
Dodaję suszone zioła i gotuję jeszcze około 5 minut. Gotową zupę doprawiam do smaku.
Tuż przed podaniem, do zupy daję tortellini i chwilę całość podgrzewam, dodaję posiekaną bazylię. Smacznego 🙂
6 komentarzy
Super pomysł na dodatek do pomidorowej. Wygląda mega apetycznie 🙂
Pyszny pomysł na pomidorówkę 🙂
Zjadłabym porcyjkę 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂
bardzo sycąca zupka 🙂
Tak, jak już pisałam nieraz uwielbiam tortellini! Podoba mi się idea takiej zupki treściwszej.
Podana jest ślicznie i na pewno jest smaczna.
Czarujesz przepiękne wspaniałości.
Pozdrowionka piątkowe 🙂
ciekawe urozmaicenie do pomidorowej 🙂