Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Jak zrobić sos pomidorowy ?

Jak zrobić sos pomidorowy ?

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
 Dostałam od wujka/sąsiada miękkie, mocno dojrzałe pomidory – takie wyhodowane z nasion, zebrane z własnej szklarni. Właśnie takie owoce, są najlepsze na domowe sosy i przeciery. Przecier pomidorowy, można wykorzystać do zup i przeróżnych sosów na bazie pomidorów, a także do potrawek i sosów do pizzy.
Gorący sos z powodzeniem można przechowywać w słoikach lub butelkach. Jeżeli przelejemy go w temperaturze około 100 stopni do słoika i natychmiast zakręcimy, nie ma potrzeby go dodatkowo pasteryzować.
Korzystajmy z dobrodziejstw natury, właśnie teraz, kiedy pomidory są łatwo dostępne, najsmaczniejsze i najtańsze 🙂

Składniki
  • około 18 szt. mocno dojrzałych pomidorów
  • 3 średniej wielkości cebule drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka gałązek świeżego oregano, szałwii i tymianku ( można zastąpić suszonymi ziołami )
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia
Pomidory nacinam i zalewam wrzątkiem, ściągam skórkę.
Kroję na mniejsze kawałki i usuwam twarde środki.
Kawałki pomidorów daję do pojemnika blendera i dokładnie miksuję.
Na dużej patelni z grubym dnem, podgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy cebula się zeszkli.
Dodaję zmiksowane pomidory. Wszystko gotuję około 30 minut, na małym ogniu, bez przykrycia. Odstawiam do przestudzenia.
Do przestudzonego sosu, dodaję zioła i ponownie gotuję około 20 minut, bez przykrycia. Pod koniec gotowania, usuwam gałązki ziół i doprawiam do smaku. Smacznego 🙂
Uwagi – jeżeli nie lubicie kawałków cebuli w sosach, można sos ponownie zmiksować. Ja zrobiłam to ręcznym blenderem, bezpośrednio na patelni na bardzo małych obrotach.
Gorący sos można przelać do czystych słoików i starannie zakręcić. Jeżeli sos ma temperaturę około 100 stopni, nie ma potrzeby go pasteryzować 🙂

Powiązane posty

13 komentarzy

Magdalena 28 sierpnia 2017 - 19:50

nie ma to jak w zimową porę mieć taki słoiczek pełen letnich pomidorów:)

Odpowiedź
Ania 28 sierpnia 2017 - 21:16

Bardzo lubię sosy pomidorowe 🙂 Pasują zarówno do makaronów jaki mięs, czy też zapiekanek 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 sierpnia 2017 - 21:30

To prawda, właśnie za to tak lubimy sosy pomidorowe 🙂

Odpowiedź
Megly 28 sierpnia 2017 - 21:28

Naprawdę mam ochotę na taki sosik.
Wspaniały. Moja mama robiła podobny.
Ty to zawsze zaprezentujesz coś fajnego.
Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Gotowanie..to proste ! 29 sierpnia 2017 - 17:56

Nie ma to jak domowy sosik pomidorowy 😀

Odpowiedź
strasznie smaczne 29 sierpnia 2017 - 21:41

Domowy sos jest najlepszy!

Odpowiedź
Słodyczarnia 30 sierpnia 2017 - 09:06

Super przepis! A sos wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Ewa 30 sierpnia 2017 - 22:23

Aromatyczny i pyszny! Żaden nie smakuje tak dobrze 🙂

Odpowiedź
Marzena 2 września 2017 - 18:53

Taki domowy jest najlepszy, też zawsze robię na zimę 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 3 września 2017 - 17:13

Ja też przygotowuję sos pomidorowy w domu i robię zapasy na zimę. Jego smak jest nieporównywalnie lepszy od tych ze sklepu 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 września 2017 - 17:25

mm pycha 😀 Taki domowy sos najlepszy. Pewnie jak przyjedziemy do domu na weekend to już skrzynka pomidorów będzie na nas czekać 😛

Odpowiedź
mojamalakuchnia 4 września 2017 - 11:36

dzisiaj idę po pomidory – trzeba korzystać z tych wspaniałości zanim się skończą 🙂

Odpowiedź
Pati 5 września 2017 - 14:50

Moja teściowa ma zawsze pyszne pomidory malinowe. Z nich zupa czy sos smakują obłędnie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz