W jesiennej diecie warto uwzględnić imbir, miód i owoce cytrusowe. Imbir i miód, mają działanie bakteriobójcze i przeciwbólowe, rozgrzewają i chronią nasze drogi oddechowe przed rozwojem infekcji. Zaś owoce cytrusowe to bogactwo witaminy C, która również stoi na straży naszej odporności, regeneruje i pomaga zwalczać infekcje. Jeżeli nie dość Wam wrażeń smakowych, możecie dodać zioła i przyprawy, wzmacniające odporność np.tymianek lub goździki 🙂
Wyżej opisane składniki, wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i dodać miód, otrzymamy cudowny eliksir, który dodany do przestudzonej herbaty, będzie chronił nas przed jesiennymi infekcjami. Jeżeli dodamy miód ze spadzi iglastej lub liściastej, syrop będzie miał bardziej ostry, wyrazisty smak. Jeżeli użyjemy łagodnego miodu akacjowego lub rzepakowego, będzie dominował smak cytrusów i imbiru. Taki syrop dobrze się przechowuje w lodówce, nawet do dwóch tygodni 🙂
Składniki
- 400 g korzenia imbiru
- 1/4 pomarańczy
- 1 cytryna
- 1 łyżka goździków
- 6 – 7 łyżek naturalnego miodu
Imbir obieram i kroję na plasterki lub mniejsze kawałki. Podobnie postępuję z cytryną i pomarańczą.
Czysty i wyparzony słoiczek o pojemności około 400 ml. napełniam warstwowo cytrusami i imbirem. Warstwy przekładam miodem.
Goździki daję na małą patelnię i podgrzewam, kiedy przyprawa uwolni swój aromat dodaję do reszty składników.
Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam. Po kilku godzinach owoce i imbir puszczą sok, a mieszanka zrobi się bardziej płynna.
Do lekko przestudzonej herbaty ( czarna, ziołowa, owocowa ) lub wody dodajemy jedną – dwie łyżeczki mikstury razem z kawałkami imbiru i cytrusów. Smacznego 🙂
10 komentarzy
Świetny pomysł, uwielbiam imbir i taki syrop dolewałabym do herbatki czy wody nagminnie 😉
samo zdrowie:)
Pyszny syrop 🙂 Bardzo zdrowy 🙂
To bardzo ostatnio popularny smak – imbir.
Super. Chciałabym móc się przekonać czy dla mnie.
Wydaje mi się, że by mi się spodobał ten syropek.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kochana samo zdrowie 🙂 moje ulubione jesienne smaki 🙂
Zastanawiam sie, czym mogłabym zastąpić imbir. Wiem, że to już nie to samo, ale napój wygląda bardzo ładnie, a z imbirem nie przepadamy za sobą 🙂
Trudno zastąpić imbir, może czosnek, albo cebula, ale to już zupełnie inny smak 🙂
Taką miksturę to ja mogę cały czas do herbatki dodawać, uwielbiam imbir:)
wspaniały syrop! <3
wspaniały syrop na poprawienie odporności 🙂