Home Dania i dodatkiPrzetwory Dżem dyniowo – pomarańczowy

Dżem dyniowo – pomarańczowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wczesnym latem posadziłam trzy sadzonki dyni hokkaido, wszystkie wydały dziesiątki kwiatów i mimo solidnej współpracy pszczół i trzmieli, wydały tylko trzy owoce 😉 Była więc orientalna zupa z dyni i koktajl, a do jesiennych deserów przyda się aksamitna, żółta konfitura z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Dynia posiada sporo walorów odżywczych, jednak jej smak jest mało wyrazisty, dlatego w konfiturze dobrze się uzupełnia z cytrusami i imbirem. Taki mus będzie smakował z goframi i naleśnikami 🙂

Składniki
  • 1 kg miąższu z dyni hokkaido ( 3/4 małej dyni )
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cm. kawałek startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
Miąższ dyni kroję w kostkę. Daję na patelnię z grubym dnem i dolewam filiżankę wody.
Dynię duszę około 15 minut. Kiedy miąższ zmięknie, rozbijam go drewnianą łyżką, dodaję cukier, sok z cytrusów, starty imbir i cynamon.
Wszystko mieszam i duszę około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy przecier zgęstnieje i odparuje wodę, miksuję całość na gładki mus.
Gorący mus przekładam do czystych, wyparzonych słoiczków i starannie zakręcam.
Mus bez pasteryzacji przechowuję w lodówce do trzech miesięcy. Jeżeli chcemy dłużej przechować konfiturę, należy ją poddać pasteryzacji.
Konfitura jest pysznie smakuje w towarzystwie gofrów i naleśników. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

15 komentarzy

Agnieszka Wieczorek 9 października 2017 - 17:57

Racja, z naleśnikami taki dżem będzie smakował wyśmienicie!

Odpowiedź
Joanna Ł 9 października 2017 - 18:04

Robiłam dżem z dyni i nektarynek wyszedł pyszny, a wiesz że też myślałam o zrobieniu z dodatkiem pomarańczy, narobiłaś mi chęci Małgosiu, akurat mam dynię 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 9 października 2017 - 18:29

Cieszę się, masz podstawowy składnik, nie ma wyjścia, trzeba zrobić 🙂

Odpowiedź
marcelina 9 października 2017 - 19:54

Małgosiu narobiłaś smaka na gofry, aż jestem ciekawa smaku. Dynię póki co testowałam tylko w zupie, a połączenie z pomarańczą już mi się podoba 🙂

Odpowiedź
Magdalena 9 października 2017 - 20:06

bardzo chciałabym jej spróbować 🙂

Odpowiedź
Ania 9 października 2017 - 23:08

Bardzo apetyczny dżemik 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 10 października 2017 - 07:07

kiedyś robiłam dżem z dyni i pamiętam jak walczyłam by nadać jej smak, stwierdziłam, że nigdy więcej 😛

Odpowiedź
napiecyku 10 października 2017 - 09:56

Sok z pomarańczy i imbir, bardzo podkreślają smak 🙂

Odpowiedź
Megly 10 października 2017 - 08:05

Takich domowych dżemików jeszcze nie jadłam.
Na pewno pysznie smakuje.
Apetyczny i ma piękny kolor 🙂
Idealny jako mała, słodka przekąska.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedź
Olka 10 października 2017 - 09:11

Robiłam kiedyś podobny, pomarańczowy smaczek wzbogaca smak dyni 😉

Odpowiedź
Restauracje Kraków - DaPietro 10 października 2017 - 15:00

Musi smakować wybornie1 Kto by pomyślał że z dyni można przyrządzić takie pyszności! Pozdrawiamy – DaPietro

Odpowiedź
mojamalakuchnia 10 października 2017 - 15:25

wspaniały, jesienny dźem <3

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 października 2017 - 19:39

Dynia i pomarańcza to doskonałe połączenie 🙂 A kolor fenomenalny 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 10 października 2017 - 22:32

Wygląda super taki dżemik 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 11 października 2017 - 22:37

Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to musi być boski!

Odpowiedź

Zostaw komentarz