Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Obowiązkowa, wiosenna zupa. Delikatnie słodka, warzywna, przełamana odrobiną boczku i koniecznie z ziołami i koperkiem. Zwykle gotuję taką zupę w większym garnku, na następny dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂

Składniki
  • 2, 5 – 3 l. bulionu ( u mnie na udku kurczaka )
  • 1/2 młodej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków chudego boczku
  • 3 frankfurterki
  • przyprawy – 2 liście laurowe, kilka nasion jałowca, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i szałwi
  • kilka świeżych gałązek pietruszki, selera i lubczyku
  • garść świeżo posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchew, pietruszkę i kalarepę obieram i ścieram na dużych oczkach. Cebulę drobno kroję. Kapustę i czosnek drobno siekam.
Boczek kroję na mniejsze kawałki. Frankfurterki kroję pod skosem na kawałki o grubości 1 cm.
Na patelni topię boczek, dodaję cebulę, czosnek i pokrojone frankfurterki. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy kiełbasa lekko się przyrumieni. Patelnię odstawiam.
Do wywaru daję ziemniaki i gotuję około 15 minut. Dodaję przyprawy oraz marchew, pietruszkę, kalarepkę, oraz świeże zioła związane w pęczek nitką kuchenną. Wszystko gotuję kolejne 15 minut.
Na koniec dodaję przetopiony boczek z kiełbasą i cebulą oraz kapustę. Zupę gotuję następne kilka minut. Na koniec zupę doprawiam do smaku i dodaję świeży koperek. Smacznego 🙂

Powiązane posty

10 komentarzy

Ana 31 maja 2017 - 20:51

A co z podsmażonym boczkiem i cebulką?

Odpowiedź
napiecyku 31 maja 2017 - 21:05

Dzięki Ana, oczywiście dodajemy pod koniec gotowania. Już poprawiam <3

Odpowiedź
Magdalena 1 czerwca 2017 - 05:22

typowo wiosenna:)

Odpowiedź
Megly 1 czerwca 2017 - 08:09

Młoda kapusta – mniam, mniam! 🙂
Ależ pyszności.
A jaki garnek fajny!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 1 czerwca 2017 - 09:09

ohh, najlepsza! 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 1 czerwca 2017 - 13:21

uwielbiam. robię bardzo podobną : )

Odpowiedź
Salvador Dali 1 czerwca 2017 - 15:59

ależ bym zjadła.. <3 o mamoooo 🙂
Uwielbiam!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 czerwca 2017 - 18:52

No normalnie zupka jak u naszej babci 😀 Cudna 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 1 czerwca 2017 - 19:34

Mmmm… jaka pyszna musi być taka zupka 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 4 czerwca 2017 - 18:46

z młodej kapusty jeszcze nie robiłam zupy, super pomysł 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz