Obowiązkowa, wiosenna zupa. Delikatnie słodka, warzywna, przełamana odrobiną boczku i koniecznie z ziołami i koperkiem. Zwykle gotuję taką zupę w większym garnku, na następny dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂
Składniki
- 2, 5 – 3 l. bulionu ( u mnie na udku kurczaka )
- 1/2 młodej kapusty
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kalarepka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków chudego boczku
- 3 frankfurterki
- przyprawy – 2 liście laurowe, kilka nasion jałowca, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i szałwi
- kilka świeżych gałązek pietruszki, selera i lubczyku
- garść świeżo posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
10 komentarzy
A co z podsmażonym boczkiem i cebulką?
Dzięki Ana, oczywiście dodajemy pod koniec gotowania. Już poprawiam <3
typowo wiosenna:)
Młoda kapusta – mniam, mniam! 🙂
Ależ pyszności.
A jaki garnek fajny!
Pozdrawiam 🙂
ohh, najlepsza! 🙂
uwielbiam. robię bardzo podobną : )
ależ bym zjadła.. <3 o mamoooo 🙂
Uwielbiam!
No normalnie zupka jak u naszej babci 😀 Cudna 🙂
Mmmm… jaka pyszna musi być taka zupka 🙂
z młodej kapusty jeszcze nie robiłam zupy, super pomysł 🙂