Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Filety z kurczaka z warzywami w sosie musztardowym

Filety z kurczaka z warzywami w sosie musztardowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Prosty i zdrowy sposób na piersi kurczaka z porem i pieczarkami. Filety warto przynajmniej godzinę przed przygotowaniem zamarynować. Tak przygotowanie, smażę na rumiano, sos zagęszczam musztardą, a na koniec dodaję ulubione warzywa. Cała potrawa została przyrządzona dość szybko, na jednej patelni.
Doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów smażonych w ciężkiej panierce z jajkiem, mąką i bułką tartą. Potrawę w takim wydaniu, można również przygotować na parze. Bardzo polecam na rodzinny obiad 🙂

dsc_2686

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 150 g małych pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • 150 g pora pokrojonego w cienkie plasterki  ( biała i jasno zielona część )
  • 1 pełna łyżka musztardy chrzanowej
Marynata
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku
  • pełna łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
Oraz
  • świeża pietruszka do posypania
Filety delikatnie rozbijam lub jeżeli są grubsze dzielę w poprzek na dwie części.
Składniki marynaty mieszam, do marynaty dodaję filety. Filety obtaczam w marynacie i odstawiam przynajmniej na godzinę do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię, daję filety razem z marynatą. Smażę na małym ogniu z dwóch stron na rumiano. Jeżeli ilość sosu będzie niewystarczająca, można dolać trochę wody. Do sosu dodaję musztardę, energicznie mieszam i zostawiam na małym ogniu. Całość duszę pod przykryciem kilka minut.
Do sosu dodaję pora i pieczarki. Patelnię ponownie przykrywam i zostawiam na kilka minut od czasu, kiedy warzywa odparują wodę i zmiękną. W razie potrzeby potrawę można doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie można posypać świeżą pietruszką.
Tak przygotowane piersi kurczaka smakują z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami. Smacznego 🙂

dsc_2691

dsc_2701

Powiązane posty

22 komentarze

Megly 2 listopada 2016 - 13:51

Ale dawno nie rozsmakowywałam się w sosie musztardowym. A bardzo go lubię. Twoje danie skusiło mnie maksymalnie. Pysznie się prezentuje. Ach, jakie to musi być dobre!
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 2 listopada 2016 - 14:32

pysznie 🙂

Odpowiedź
Iwona.T 2 listopada 2016 - 18:30

Pycha ! Takie obiadki bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
Marzena 2 listopada 2016 - 18:36

Pyszne, jesienne danie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 2 listopada 2016 - 20:17

Tyle dobra na jednej patelni! Nie trzeba by było mnie namawiać na tak przygotowanego kurczaka 🙂 Świetnie pomyślane 🙂

Odpowiedź
kuchnia u Krysi 2 listopada 2016 - 21:45

Wspaniałe danie. Wszystko takie proste, a jakże smakowicie wygląda. Po prostu pyszny obiad 🙂

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 3 listopada 2016 - 10:22

Gosiu, wyglada na prawde przepysznie. Musztarda wspaniale podkreca smak. Tez lubie dodawac ja, nie tylko do sosu winegret. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
piegusek 3 listopada 2016 - 11:42

u mnie również musztarda na topie… to chyba ta jesień ! danie cudowne:)

Odpowiedź
Nemi 3 listopada 2016 - 13:37

Kolorowe i pyszne – czego chcieć więcej?:)

Odpowiedź
Magda 4 listopada 2016 - 10:21

Bardzo apetyczne danie, podoba mi się dodatek pora zamiast cebuli, mniam 🙂

Odpowiedź
Marcelina 4 listopada 2016 - 12:26

Patrzę na te zdjęcia i aż głodna się robię 🙂

Odpowiedź
Beti 4 listopada 2016 - 13:09

Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 4 listopada 2016 - 13:27

po prostu niezawodne danie 🙂 jedno z takich, które bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 4 listopada 2016 - 14:44

Pięknie się prezentuje Twoje danie 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 4 listopada 2016 - 15:53

wszystko fajnie pasuje, bardzo lubię takie dania : )

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 5 listopada 2016 - 17:17

bardzo apetyczna wersja kurczaka 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 listopada 2016 - 15:02

Bardzo apetycznie wygląda taka potrawka 🙂

Odpowiedź
Marina_green77 18 lutego 2017 - 21:15

kurczak i pieczarrryy 😛 czego chcieć więcej 🙂

Odpowiedź
anna 2 kwietnia 2017 - 19:53

a ja ciągle przepisuje na karteczki z nadzieją że zrobię i na tym się kończy mój zapał.

Odpowiedź
napiecyku 2 kwietnia 2017 - 20:24

Oj, zrób koniecznie. Filetów nie musisz dawać do marynaty, tylko delikatnie posolić i posypać papryką 🙂

Odpowiedź
R4vn0s 5 maja 2017 - 08:40

Blog fajny, trafilem tu przez przypadek ale jedna rzecz jest nie do zaakceptowania. Jak na blogu moze nie byc przycisku drukuj 🙂 Nai nnych blogach nie musze sie meczyc i wklejac tego np do WORDA itd.

Odpowiedź
napiecyku 5 maja 2017 - 11:41

Dziękuję za miłe słowa. Prawdę mówiąc….dawno temu, próbowałam dołączyć przycisk drukuj, ale o ile pamiętam na tym szablonie WordPress nie ma takiej możliwości 🙁 W wolnej chwili muszę się rozejrzeć, może międzyczasie powstała jakaś nowa wtyczka z opcją drukuj. Dzięki za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz