Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasto z jabłkami – przekładane

Ciasto z jabłkami – przekładane

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo 🙁 Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Szarlotka pyszna na ciepło i na zimno, można podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną 🙂

dsc_2482

Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej ( u mnie 250 g mąki pszennej i 250 g mąki razowej )
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 120 g gęstej śmietany 12 %
  • 1 jajko + 1 zóltko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
  • 6 -7 sztuk dużych jabłek ( najlepsze będą szare renety )
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo może się przydać papier do pieczenia i folia spożywcza.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam masło pokrojone na kawałki, cukier, śmietanę, żółtko i jajko. Wszystko zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto daję do lodówki na 40 minut.
Jabłka obieram i ścieram na cienkie plasterki, na tarce do warzyw. Starte jabłka przekładam do miseczki, dodaję cukier, kardamon i cynamon. Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam.
Ciasto dzielę na cztery równe części.
Blaszkę o wymiarach 24 X 27 cm stawiam na papierze do pieczenia, obrysowuję podstawę blaszki. Pierwszy kawałek ciasta, daję na narysowany środek podstawy, przykrywam kawałkiem folii spożywczej i rozciągam wałkiem ciasto na kształt podstawy.
Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia, na spód daję pierwszy kawałek ciasta, nakłuwam go widelcem i rozkładam pierwszą część jabłek. Jabłka delikatnie ubijam dłonią i czynność powtarzam trzykrotnie.
Wierzch ciasta smaruję mlekiem, można delikatnie posypać cukrem. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę. Piekę około 50 minut w temp 180 stopni. Udanych wypieków 🙂

dsc_2445dsc_2511

 

Powiązane posty

15 komentarzy

Jaglusia 29 października 2016 - 19:20

Jak pięknie to wygląda! Kocham takie ciasta. A na dodatek z jabłkami! Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/

Odpowiedź
aga 29 października 2016 - 19:32

szarlotki w każdej postaci są ulubione   a Twoja prezentuje się smakowicie i ciekawie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 29 października 2016 - 19:32

wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 października 2016 - 22:20

Te warstwy nas po prostu urzekły! Bardzo apetycznie i pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Natalie 30 października 2016 - 00:53

Ale fajne! Takiego ciasta jeszcze nie jadłam 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 30 października 2016 - 09:58

do szarlotek mam słabość, pycha! 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 30 października 2016 - 18:28

Wspaniałe ciasto Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 30 października 2016 - 21:53

Cudnie prezentuje się to ciacho i na pewno jest przepyszne <3 Oj jadłabym ze smakiem 🙂

Odpowiedź
Megly 31 października 2016 - 11:42

Weź ode mnie te smakołyki. Nie umiałabym się im oprzeć! 🙂 Pyszności, wspaniałości. Uwielbiam ciasto z jabłkami. Najlepsze, co może być. Pozdrowionka serdeczne! 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 31 października 2016 - 12:53

Uwielbiamy ciasta z jabłkami w każdej postaci, a ta propozycja jest świetna także wizualnie 🙂

Odpowiedź
Magda 31 października 2016 - 14:18

Fantastyczne ciacho, jeszcze nie widziałam szarlotki w takim wydaniu 🙂

Odpowiedź
Iwona.T 31 października 2016 - 17:11

Super ! Jak miodownik 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 1 listopada 2016 - 14:38

Wygląda obłędnie! Smakuje pewnie też zabójczo – jak każda z resztą szarlotka 🙂

Odpowiedź
Pat 2 listopada 2016 - 22:36

Cudnie wygląda. Uwielbiam szarlotkę, muszę spróbować zrobić w twojej wersji.

Odpowiedź
marcepanowykacik 4 listopada 2016 - 17:44

Bardzo smacznie wygląda 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz