Leciutkie ciasto czekoladowe z kremowym serem, tworzy ciekawą kombinację smaków. Tutaj smaki idealnie się uzupełniają, a ciasto rozpływa się w ustach. To samo ciasto, można upiec na większej blaszce, wtedy ciasto będzie niższe, a serowe kleksy, nie będą się zlewać. Również ciekawie i smacznie. Ciasto długo utrzymuje świeżość, ale nie zdążycie się przekonać, ponieważ bardzo szybko znika 😉 Bardzo polecam to domowe ciasto, na świąteczny weekend 🙂
Składniki na ciasto czekoladowe
- 2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 2 pełne łyżki powideł lub dżemu z owoców leśnych
- 2 jajka (osobno żółtka i białka )
- 4 łyżki kakao
- pełna łyżeczka sody
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Mleko, olej, cukier i powidła, dokładnie wymieszać i zagotować w rondelku. Odstawić do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodać mąkę przesianą z sodą i kakao. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
Składniki na masę serową
- 500 g kremowego sera na serniki
- 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
18 komentarzy
Fajne ciacho – aż mi tu pachnie świątecznie i czekoladowo, nie dziwię się, że tak szybko znikało! 🙂
Smakowicie wygląda 🙂 Ślinka już cieknie 🙂
Cudo!
Zapraszam do mnie 🙂
Chętnie wprosiłbym się na kawałek 😀
Super! W prostocie jest tyle piękna 😉
wygląda na bardzo lekkie i mega smaczne
Jakie apetyczne!
Fantastycznie wygląda! Pozdrawiam Gosiu 🙂
A ja z racji że mieszkam przy cmentarzu musiałam dziś upiec dwa ciasta i jedno z nich to sernik. Taki z twarogu, sama mieliłam taki prawdziwy 🙂
No to życzę udanego spotkania rodzinnego i smacznego 🙂
Super apetyczne.
Gosiu mi na sam widok tak slinka cieknie, ze wszystko rozplywa mi sie w ustach. Pozdrawiam serdecznie beata
czekolada i ser to zawsze dobre połączenie 🙂
smak dzieciństwa! jadało się go kiedyś u mnie bardzo często! 🙂
Dodałabym jeszcze czekoladową polewę 🙂 ale i bez niej ciasto pychotka!
Takie ciasto zawsze mile widziane 🙂 Nam przypadło do gustu już po zdjęciach! 😀
Świetnie wygląda. Musiało być pyszne. 🙂
Ciasto rewelacja, bardzo proste, efektowne, nie może się nie udać 🙂 , dodatkowo na ciemne ciasto wyłożyłam odmrożone i odsączone borówki leśne, na to masa sernikowe, piekłam do zrumienienia wierzchu a po wystudzeniu opruszyłam cukrem pudrem. Czekam z niecierpliwością na świeże maliny, to dopiero będzie wersja doskonała