Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Gulasz drobiowy z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Gulasz drobiowy z pieczarkami i suszonymi pomidorami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Esencjonalny, aromatyczny gulasz z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów. Doprawiony suszonymi ziołami, papryką i sosem sojowym. Im dłużej go gotujemy, tym bardziej będzie gęsty i zawiesisty. Podajemy go z razowym pieczywem, lub z ulubioną kaszą. My lubimy z kaszą jaglaną lub turecką kaszą bulgur 🙂

DSC_0471

Składniki
  •   2 filety z kurczaka drobno pokrojone
  • 12 większych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  •   8 płatków suszonych pomidorów ( u mnie z oliwy )
  •   2 szklanki wody lub bulionu
  •   2 cebule pokrojone w kostkę
  •   3 ząbki czosnku drobno posiekane
  •   3 łyżki mąki razowej
  •   1 łyżka papryki wędzonej
  •   1 łyżka suszonego lubczyku
  •   2 łyżki sosu sojowego
  •   olej + masło klarowane do smażenia
Do miseczki daję mąkę razową, paprykę wędzoną w proszku i suszony lubczyk, wszystko mieszam. Filety kurczaka drobno kroję, daję do miseczki, delikatnie obtaczam w mieszance mąki i przypraw.
W głębokim rondlu rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i odrobinę oleju. Dodaję kurczaka, mięso smażę mieszając, do czasu, aż zmieni kolor i lekko się przyrumieni.
Dodaję dwie szklanki wody lub bulionu, kiedy gulasz ponownie się zagotuje, dodaję cebulę i czosnek. Całość gotuję 10 minut, dodaję pieczarki, oraz płatki pomidorów pokrojone w paseczki.
Wszystko gotuję następne 30 minut. Na koniec doprawiam sosem sojowym. Podaję z kaszą bulgur, lub z pieczywem. Smacznego 🙂

DSC_0466

DSC_0438

 

Powiązane posty

20 komentarzy

mojamalakuchnia 2 listopada 2015 - 17:56

myślę, że taki gulasz na taką porę roku to danie idealne 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 2 listopada 2015 - 18:05

To musi być pyszne! 🙂 I do tego lubczyk – taka romantyczna przyprawa! 😉 😀

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 2 listopada 2015 - 18:49

Łał gulasz palce lizać/

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 listopada 2015 - 18:55

Gulasz z pieczarkami nam na pewno by smakował 🙂 Jak już jeść mięsko to w takim wydaniu xD

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 2 listopada 2015 - 19:59

Kochana, ale mi smaku narobiłaś na taki gulasz! Uwielbiam wszelkie takie potrawy. No po prostu, aż muszę iść coś zjeść 🙂

Odpowiedź
lena 2 listopada 2015 - 20:30

Gulasze wyjątkowo smakują jesienią, smakowity gulasz:)

Odpowiedź
Łycha smaków 3 listopada 2015 - 09:24

Ależ musiało pachnieć 🙂

Odpowiedź
Beti 3 listopada 2015 - 10:20

Suszone pomidory :)) Moje ulubione 🙂 Pysznie :))

Odpowiedź
Obiad gotowy! 3 listopada 2015 - 10:56

pyszny bez dwóch zdań! Bulgur pasuje tu znakomicie

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 3 listopada 2015 - 11:37

Bardzo aromatyczne danie, do tego kasz i więcej mi do szczęścia nie potrzeba 🙂

Odpowiedź
Ania 4 listopada 2015 - 00:03

danie idealne o tej porze roku 🙂

Odpowiedź
Sosna 4 listopada 2015 - 10:08

Już tutaj czuję jego zapach 😀

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 4 listopada 2015 - 15:26

Palce lizać:D
uwielbiam suszone pomidory w potrawach:)

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 4 listopada 2015 - 18:08

Przepysznie sie zapowiada ten gulasz. W sam raz na jesienne wieczory w domu. gdy za oknem plucha. Pozdrawiam serdecznie Gosiu – Beata

Odpowiedź
Salvador Dali 4 listopada 2015 - 21:34

o mamusiu… ale gulasz <3
zjadłabym z wielką chęcią <3

Odpowiedź
Kasia | Pełny talerz 5 listopada 2015 - 08:43

Na jesień po prostu idealny!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 5 listopada 2015 - 10:54

Bardzo apetyczny gulasz 🙂

Odpowiedź
Ola 5 listopada 2015 - 12:11

Za taką miseczkę w chłodniejsze dni dałabym się pokroić:)

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 5 listopada 2015 - 23:59

Pyszne smaki, niesamowicie apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Kasia 6 listopada 2015 - 12:39

Bardzo pobudziłaś mój apetyt, muszę taki gulasz zrobić. Cudowne jesienne danie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz