Kto nie zna łazanek ? Znamy i kochamy niemal wszyscy, ja od zawsze robię z pieczarkami, kapustą i chrupiącym boczkiem. W polskiej kuchni łazanki podawane są również z kiełbasą i kminkiem. Syn lubi je tak bardzo, że zawsze robię większą ilość, ponieważ łazanki doskonale smakują również na kolację. Zapraszam na to smaczne i sycące danie 🙂
Składniki / 4 osoby
- około 250 g makaronu na łazanki
- 500 g poszatkowanej białej kapusty
- 300 g obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego na małe kawałki
- duża cebula pokrojona na mniejsze kawałki
- łyżeczka kminku
- łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz
-
Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam.
-
Kapustę gotuję z dodatkiem kminku w posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) do miękkości, odcedzam.
-
Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę mała, dodaję boczek. Jeżeli boczek jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawać masła. Dodaję cebulę, majeranek i czarnuszkę, smażę mieszając do czasu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
-
Dodaję pieczarki, wszystko krótko smażę do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę.
-
Makaron, kapustę i całą zawartość patelni dokładnie mieszam, doprawiam i krótko podgrzewam przed podaniem. Na talerzu posypuję pietruszką. Smacznego 🙂
19 komentarzy
Wygląda smakowicie i kolorowo 🙂 Nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy 🙂
Prosto a jak pysznie:)
Ależ u Ciebie apetycznie. Uwielbiam łazanki, dodatek pieczarek bardzo mi się spodobał 🙂
Wspaniałe danie – piękne i apetyczne! 🙂 Już mi zapachniało jakoś tak świątecznie! 🙂
Bardzo lubię.
Pyszności Gosiu! Pozdrawiam serdecznie 🙂
niby proste danie, a jakże efektownie wygląda i pysznie smakuje!
bardzo lubię łazanki dodatki dowolne 🙂
Uwielbaim łazanki, moja babcia robi najlepsze – z domowego makaronu, ja chyba nigdy się do nich nie zbliżę 🙂
Nigdy nie robiłam łazanek, a Twoje kusza niesamowicie. A dodatek pieczarek? Kocham wszelkie grzyby 🙂
Warto spróbować 🙂
Jak dawno ich nie jadłam, dzięki za przypomnienie przepisu 🙂 Muszę niedługo zrobić łazanki 🙂
uwielbiamy łazanki, ale tradycyjne, z pieczarkami jeszcze nie robiłam:)
moim zdaniem, odgrzewane są najlepsze,pycha!!
Jak ja dawno łazanek nie jadłam, a i taką wersję bym chętnie spróbowała 🙂
Czarnuszkę mam, używam, ale na takie połączenie bym nie wpadła 🙂
Uwielbiam lazanki, z czymkolwiek. Gosiu ale narobilas mi apetytu, wstaje od komputera i ide grzebac w kuchni. Nastepny razem zajrze do Ciebie z pelnym zoladkiem. Pozdrawiam serdecznie beata
U mnie w domu zawsze łazanki podaje się z kapustą i kiełbasą. Takiej wersji jak Twoja nie próbowałam jeszcze, ale łazanki wyglądają bardzo apetycznie! 🙂 Pozdrawiam
Łazanki mrrr
Rzeczywiście pożywne i smaczne, warto spróbować. Pozdrawiam.