Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kalafior w cieście piwnym

Kalafior w cieście piwnym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kalafior w cieście piwnym, to ciekawa propozycja na letni, wegetariański obiad. Tak przygotowany kalafior, sprawdzi się również na kolację, czy przystawkę na domowe imprezy. W tym przepisie piwo można zastąpić wodą mineralną. Kawałki kalafiora smażę na rumiano i od razu podaję, nam najbardziej smakują z surówką. Bardzo polecam 🙂
To mój ostatni wpis przed wakacyjną, dwutygodniową przerwą. Wszystkim fanom, którzy właśnie zaczynają urlop, życzę niezapomnianych chwil i dużo słońca 😎

IMG_7560

 

Składniki
  • 2 średniej wielkości kalafiory
  • szklanka mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki piwa
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • szczypta curry
  • olej do smażenia
Oczyszczone kalafiory gotuję w posolonej wodzie, około 9 minut. Kalafiory powinny być lekko twarde i nie powinny się rozpadać. Ugotowane kalafiory odsączam z wody i dzielę na różyczki.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodaję żółtka i olej, mieszam i jednocześnie dodaję piwo. Piwo dolewam partiami, do uzyskania gęstego ciasta o konsystencji budyniu.
Dodaję sól, tymianek, curry i ubitą pianę, całość delikatnie mieszam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej roślinny. Różyczki kalafiora partiami zanurzam w cieście i smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i od razu podaję. Smacznego 🙂

IMG_7588

Powiązane posty

30 komentarzy

Ladylaura 1 sierpnia 2015 - 16:12

Super apetyczny.Udanych wakacji!.

Odpowiedź
napiecyku 1 sierpnia 2015 - 16:39

Dziękuję Laura, mam nadzieję, że będziesz na wakacjach w Polsce 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 1 sierpnia 2015 - 18:31

uwielbiam kalafiora w cieście i ciasto piwne, choć ja robię w nim rybę- ten przepis jest zdecydowanie dla mnie:)

Odpowiedź
Calluna 1 sierpnia 2015 - 19:31

Coś dla mnie, uwielbiam kalafiora.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 1 sierpnia 2015 - 20:01

Wspaniałe danie! Dla takich obiadów gotowa jestem zostać wege:) Kalafiorowe drzewo genialnie prezentuje się w przekroju:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 1 sierpnia 2015 - 20:21

Kalafior wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedź
Olka 1 sierpnia 2015 - 22:56

Wygląda zjawiskowo 🙂

Odpowiedź
Urszula 1 sierpnia 2015 - 23:00

Zjadłabym, na jutrzejszy obiad świetna propozycja 🙂
Proszę o oddanie głosu na mnie w Konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam i dziękuję 😀

Odpowiedź
napiecyku 1 sierpnia 2015 - 23:14

Ula, głos oddany 🙂

Odpowiedź
Angelika 1 sierpnia 2015 - 23:55

Uwielbiam smażony kalafior, moje ulubione danie 🙂
Życzę miłych, spokojnych i słonecznych wakacji 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 2 sierpnia 2015 - 20:28

Kalafior wygląda przepysznie. Chętnie taki sobie przygotuję 🙂
Życzę miłych wakacji i masę niezapomnianych przeżyć 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
marcelina 3 sierpnia 2015 - 07:15

Kalafior palce lizać! Gdybym mogła żywiłabym się tylko takim 😉
Miłego urlopowania i czekamy na powrót! 😉

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 3 sierpnia 2015 - 12:03

Świetny pomysł, miłego wypoczynku:)

Odpowiedź
zjedz_mnie 3 sierpnia 2015 - 14:34

Kalafior bardzo apetycznie wygląda:)
Udanego urlopu:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 sierpnia 2015 - 15:22

Wygląda świetnie! Musi być ciekawy w smaku 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 4 sierpnia 2015 - 10:45

Kalafior super! Życzę udanego urlopu 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 4 sierpnia 2015 - 11:24

świetny pomysł 🙂

Odpowiedź
InnaM 4 sierpnia 2015 - 13:10

Twoja fantazja kulinarna nie zna granic 🙂 Udanego wypoczynku!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 sierpnia 2015 - 13:31

Małgosiu, udanych i słonecznych wakacji Ci życzę 🙂

Odpowiedź
Łukasz 4 sierpnia 2015 - 22:26

Ależ to pomysłowe! Super przepis 😀
PS. Udanego wypoczynku 😉

Odpowiedź
beata redzimska 5 sierpnia 2015 - 09:46

Taki kalafior przyrzadzala moja mama i byl bardzo pyszny. Przypomnialas mi moje dziecinstwo. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie beata

Odpowiedź
Marzena 5 sierpnia 2015 - 23:02

Uwielbiam kalafiora, ale tak jeszcze go nie robiłam. Wygląda smakowicie:-)

Odpowiedź
dżemdżus 6 sierpnia 2015 - 19:00

Pięknie wygląda, rewelacyjny przepis i to piwne ciasto. Pycha 🙂

Odpowiedź
Czucherkowo 7 sierpnia 2015 - 12:33

Super pomysł. Lubię zarówno kalafiora jak i dobre piwko 😀

Odpowiedź
Łycha Smaków 7 sierpnia 2015 - 13:47

bardzo ciekawy pomysł 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 8 sierpnia 2015 - 09:57

Przepysznie wygląda. Milego urlopu 🙂

Odpowiedź
wanda 9 sierpnia 2015 - 14:36

Uwielbam a taki zrobię na pewno mniam mniam pozdrawiam milych wakacjii

Odpowiedź
alezakwas 9 sierpnia 2015 - 20:22

Twój kalafior jest obłędny!

Odpowiedź
Magdalena (mojamalakuchnia) 10 sierpnia 2015 - 15:05

chętnie zjadłabym takiego smakowitego kalafiora. pozdrawiam ciepło!

Odpowiedź
Bomba Kaloryczna 10 sierpnia 2015 - 21:55

Boski przepis! Piwo musi być i nie ma co zastępować 😉 Na pewno wypróbuję tę panierkę i to nawet z brokułem 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz