Na wytrawne naleśniki zwykle wybieram mąkę orkiszową lub jaglaną. Farsz wybrałam w klimacie staropolskim. Potrawa dość czasochłonna, dlatego naleśniki zwykle smażę dzień wcześniej, a na następny dzień przygotowuję farsz. Naleśniki można, a nawet trzeba zapiec w piekarniku. Jeszcze lepiej smakują krótko przesmażone na patelni, na klarowanym maśle. Kupując kapustę kiszoną zwracajmy uwagę, czy kapusta jest kiszona w tradycyjny sposób, czy sztucznie zakwaszana octem lub cytryną. Bardzo polecam 🙂
Składniki na naleśniki 4 porcje ( 11 sztuk )
- 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie 1 szkl. mąki orkiszowej typ 650 i jedna szkl. typ 2000 )
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szkl. wody mineralnej nie gazowanej lub lekko mineralizowanej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- olej do smażenia
Wszystkie składniki daję do wysokiej miseczki i dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Ciasto odstawiam na 10 minut. Naleśniki smażę na większym ogniu do zrumienienia. Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta, patelnię smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju roślinnym.
Składniki na farsz
- 800 g kapusty kiszonej
- 450 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
29 komentarzy
Już dawno naleśników nie jadam, ależ bym zjada tak pysznie nadziane naleśniki 😉
Taki farsz jest najlepszy na świecie! W połączeniu z naleśnikami musi być jeszcze lepszy 🙂
Wyglądają cudnie i jakie są zdrowe. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 🙂
Jak kapustka to ja zbieram wszystko, uwielbiam kapuściane smaki 🙂
Dziewczyno, na diecie jestem, a tu takie pyszności!
Naleśniki wytrawne są u nas tak sporadycznie, że nie mal nie pamiętamy kiedy były ostatni raz 😛 Twoje wyglądają zachęcająco i chyba pokusimy się o taki obiadek 😀
zjadłabym, oj zjadła naleśniki na wytrawnie.. mniam! 🙂
Aż ślinka cieknie 🙂 Nie mm tylko mąki orkiszowej i nigdzie nie widziałam :/ Muszę zamówić chyba przez internet, naleśniki boskie, już kocham ten farsz 🙂 !
Mąkę orkiszową można kupić w sklepach Kaufland, albo Carrefour. Jest też w sklepach ze zdrową żywnością 🙂
Nigdy nie jadłam naleśników z mąki orkiszowej ! Jestem ciekawa jak smakuje !
Pozdrawiam
Smakują tak samo, jak pszenne, ale są dużo zdrowsze 🙂
Takie naleśniki to ja uwielbiam 😉
Jakie pyszne naleśniki, bardzo lubię! 🙂
Niby bardzo podobne do zwyczajnych naleśników, a właśnie z orkiszem. Muszę spróbować, bo bardzo lubię naleśniki pod każdą postacią. A pieczarki i kapusta to jak dla mnie smak idealny. Mmm. Przypominają moje ukochane krokieciki. Pozdrawiam cieplutko.
Z przyjemnością bym zjadła. Poniewaz planuje robić moje ulubione nalesniki z warzywami ( zachęcam do spróbowania 🙂 ), to może wykorzystam twoje ciasto?
Ale wypasione 🙂 Farsz grzybowo-kapuściany to jeden z moich ulubionych. I orkiszowe naleśniki… pycha 🙂
Fajne 🙂 Uwielbiam naleśniki (smażyć chyba bardziej) i tez z nimi kombinuje. Twoja wariacja jest niezła 🙂
Wspaniale wyglądają! Unikam pszenicy, więc idealne dla mnie 🙂
Głodna się robię od oglądania tych naleśników!
Uwielbiam takie naleśniki 🙂
uwielbiam! ale do tej pory robilam je na mące pszennej.
Bardzo pomysłowe i świetne naleśniki.
Świetnie wyglądają! A smakowo przypominają mi o częsci takie a/la krokiety 😉
wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Wspaniałe!.
Świetny obiad, uwielbiam taki farsz
Jako fanka wszelkich naleśnikowych dań i takim bym nie domówiła, smakowite nadzienie 🙂
Genialne 🙂
Koniecznie muszę spróbować!