Rzadko kupuję ciasteczka i drobne wypieki. Lubię piec je sama, a odkąd prowadzę bloga robię to z podwójną przyjemnością. Precelki, które dzisiaj przygotowałam będą smaczną przekąską dla dorosłych i dzieci. Są bardzo łatwe do przygotowania, ciasto jest plastyczne i dobrze się na nim pracuje. W wersji na słono można dodać sezam, mak lub rozmaryn. W wersji słodkiej warto posypać je brązowym cukrem, a do ciasta dodatkowo dodać cukier waniliowy:)
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 dkg drożdży
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
Do posmarowania precelków przygotowałam sezam, jajko i łyżkę mleka.
- Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną.
- W dłoniach rozcieram mąkę z masłem, dodaję śmietanę z drożdżami i resztę składników. Wyrabiam elastyczne ciasto.
- Ciasto owijam folią i daję do lodówki na pół godziny.
- Odrywam z ciasta małe kawałki, palcami formuję cieniutkie wałeczki i zawijam na kształt precelka.
- Precelki smaruję jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypuję sezamem.
- Piekę ok.15 min. w temp.180 stopni. Smacznego!!!
31 komentarzy
Piękne ,idealny kształt , dobra ręka.
Wyglądają przepysznie i jakie równiutkie:))Pozdrawiam serdecznie:))
Świetny przepis. Wyglądają pięknie i baaardzo apetycznie 🙂
wiedziałam że robię błąd wchodząc tu na głodniaka :)))
Wyglądają tak apetycznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Piękne precelki! Uwielbiam takie, muszę w końcu sama spróbować zrobić 🙂
Wow! This blog looks just like my old one!
It’s on a entirely different topic but it has pretty much
the same layout and design. Outstanding choice of colors!
Thank you:))
Też mi się marzy upiec jakieś ciasteczka i to będzie chyba mój kolejny post.
aż ślinka cieknie, prezentują się wyśmienicie!
Cięzko Cię po wpisie znaleźć, dobrze, że link jest w google conect:)
bardzo ładne te precelki wyszły, jak profesjonalne~!
Dziękuję Ola,rzeczywiście po zmianie adresu czasami link nie działa jak powinien:))
no i bomba! Kształt idealny 🙂
IDEALNE KSZTATY….moje nie bylyby tak piękne.
Przydałby się jeden na jutrzejsze śniadanko….. ;))
cudnie wyglądają 🙂
A jak pięknie wyglądają! Cudne te precelki 🙂
O precelki w wersji na słono – poproszę jednego! ;D
Ale uroczo wyglądają! 🙂
mając takie śniadanko aż chce się wstawać rano 😛
mogę jednego? albo od razu dwa? 😉
Rozmaryn to jedno z moich ulubionych ziół. Często dodaję do mięsa. Ale widzę, że świetnie wygląda również w precelkach. Mam ochotę na jednego 🙂
Ciekawy pomysł zaserwowania precelków z ziołami 🙂
mi też ślinka cieknie! mniam!
Kurcze – bardzo ładny i apetyczny wygląd
Piękne precelki 🙂 chętnie bym pochrupała!
ale fajne precelki na kazda pore dnia, Zapraszam i na mojego bloga
Dziękuję, na pewno odwiedzę:)
Super, są śliczne
Wspaniałe ciasteczka i pyszne na pewno 🙂
mniam:)
jakie równiutkie:) i do tego nieskończone warianty smakowe:D