Klasyczna, pożywna, tradycyjna zupa z ryżem i warzywami, które wiosną dostaniesz w każdym warzywniaku. Do zup, możesz użyć warzyw nieidealnych, w nieco niższej cenie, lub tych zalegających na półce w lodówce. Zupę z wiosennych warzyw z ryżem przygotowałam w większym garnku, na lekkim rosole drobiowym. Polecam serdecznie 🙂
Składniki na zupę z wiosennych warzyw
- 2 -2, 5 litra wody
- mała golonka z indyka
- 2 małe marchewki
- 4 młode ziemniaki
- 1 kalarepka
- 1/2 małego kalafiora
- kawałek młodej kapusty
- 100 g ryżu białego lub brązowego
- garść świeżo posiekanej pietruszki, koperku lub pędów cebuli
- 100 ml słodkiej śmietanki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
W garnku zagotuj wodę z kawałkiem indyka, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe. Od zagotowania, gotuj na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Kapustę posiekaj.
Do wywaru dodaj marchewkę, kalarepę i ziemniaki, gotuj około 10 minut. Dodaj opłukany i osączony ryż, gotuj kolejne 10 minut. Dodaj kapustę, kalafior i majeranek, gotuj kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodaj śmietankę, jeżeli używasz i dopraw zupę do smaku. Na talerzu posyp zupę świeżo siekaną pietruszką, koperkiem lub pędami cebuli. Smacznego 🙂