Sezon na młodą, zieloną kapustę właśnie się rozkręca. W sezonie często robię surówkę z młodej kapusty, ale czasem sięgam po prosty przepis na kapustę duszoną z pieczarkami lub z marchewką. Wystarczy kilka prostych składników, szczypta ziół na dobre trawienie i pyszny dodatek do obiadu gotowy 🙂
Składniki na młodą kapustę duszoną z pieczarkami / 3 porcje
- 1/2 główki małej, młodej kapusty
- 7 sztuk pieczarek
- kilka plasterków swojskiego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- garść świeżo posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kapustę drobno poszatkuj za pomocą małej szatkownicy, lub pokrój na wąskie paseczki. Boczek pokrój na małą kosteczkę. Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Cebulę pokrój w kostkę.
Na dnie większej patelni, rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, po chwili dorzuć boczek. Całość chwilę smaż, aż boczek i cebula się przyrumienią. Dodaj pieczarki, sól i pieprz do smaku, pomieszaj i nadal smaż, aż pieczarki odparują wodę.
Teraz dodaj szatkowaną kapustę, 1/2 szklanki gorącej wody, liście laurowe i majeranek, pomieszaj. Przykryj patelnię i wszystko gotuj około 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj koperek i dopraw w razie potrzeby do smaku.
Kapusta duszona z pieczarkami, dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego 🙂
1 komentarz
Kocham młodą kapustę – to taka zapowiedź lata 🙂