Kasza pęczak, niesłusznie jest uważana za produkt gorszej jakości i jest spychana na plan dalszy. Tymczasem, to pęczak ma spośród wszystkich kasz najwyższą wartość odżywczą. To prawdziwa bomba energetyczna i odżywcza, a odpowiednio przygotowany pęczak jest bardzo smaczny i może zastąpić pełnowartościowy posiłek dla wegetarian, diabetyków i osób zmagających się z chorobami jelit. Bardzo polecam moją, bezmięsną wersję obiadu z pęczakiem
Składniki na kaszotto z pęczakiem / 3 porcje
- 200 g kaszy pęczak
- szklanka mrożonego groszku
- kilka rozdrobnionych różyczek brokułu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- płaska łyżeczka kurkumy lub curry
- 700 ml. wrzącej wody
- 2 łyżki startego sera ( parmezan, bursztyn )
- sól i pieprz do smaku ( u mnie domowa kostka rosołowa )
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
Pęczak opłucz na sitku i osącz.
Na dnie większej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej lub masło klarowane. Dodaj cebulę, czosnek, kurkumę lub curry. Wszystko krótko smaż mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.
Dodaj kaszę pęczak, całość ponownie smaż mieszając, około 1-2 minuty. Teraz dolej gorącą wodę, patelnię przykryj i gotuj kaszę na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po około 20 – stu minutach, dodaj groszek i rozdrobnione różyczki brokułu, gotuj kolejne 10 minut. Kasza powinna być miękka i powinna wchłonąć cały płyn. Do gorącej kaszy, dodaj starty ser, dokładnie pomieszaj i dopraw do smaku wg. uznania 🙂
Smacznego 🙂