Przypominają smażone placki ziemniaczane, ale to nieco lżejsze placki z cukinii i selera. Jeżeli masz cukinię z ogrodu, zetrzyj ją na grubych oczkach, razem ze skórką. W tym przepisie seler możesz zastąpić innym, twardym warzywem np. marchewką. Placki z cukinii i selera, sprawdzą się jako smaczny dodatek do obiadu np. do warzywnej zupy 🙂
Składniki na placki warzywne z cukinii i selera / 7 sztuk
- 1 młoda cukinia ( u mnie 500 g )
- 100 g korzenia selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ( można użyć mąki orkiszowej lub razowej )
- płaska łyżeczka suszonej bazylii
- płaska łyżeczka soli i pieprz do smaku
Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach, razem ze skórką. Korzeń selera obierz i również zetrzyj na grubych oczkach.
Warzywa daj do miseczki, dodaj sól, pomieszaj i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie, odciśnij nadmiar soku z warzyw. Nabieraj małe porcje startych warzyw i wyciskaj w dłoni nadmiar płynu.
Do masy dodaj drobno posiekany czosnek, jajko, bazylię i odrobinę pieprzu, składniki pomieszaj. Dodaj mąkę, ponownie pomieszaj. Masa powinna być lekko zwarta. Jeżeli jest za mokra, można dodać nieco więcej mąki, jednak nie należy przesadzać z ilością mąki, to w końcu placki warzywne 🙂
Na patelni z nieprzywieralnym dnem, rozgrzej olej. Nakładaj na patelnię małe porcje masy, i smaż placki na rumiano z każdej strony. Zajadaj na ciepło. Smacznego 🙂