Jak nie kochać rosołu, to naprawdę magiczna zupa, pochylili się nad nim nawet naukowcy 🙂 Długo gotowany wywar z mięsa, kości szpikowych i warzyw, daje cenny dla budowania naszej odporności bulion. Rosół, to świetna broń w walce z toksynami, łagodzi stany zapalne, wspomaga układ trawienny, uzupełnia składniki odżywcze.
To również bardzo wydajna zupa – jest pyszny wywar, jest gotowane mięso, są gotowane warzywa, które można wykorzystać na sałatkę. Rosół często zagęszczam lanym ciastem, wykorzystując kasze mannę lub zdrowsze rodzaje mąki.
Z warzyw z rosołu robię sałatkę, dodaję gotowane jajko, kukurydzę i trochę majonezu. Z mięsa z rosołu można zrobić bardzo dobry pasztet. Kolacja i śniadanie gotowe.
Smacznego 🙂
Składniki na lekki rosół z lanym ciastem
- 1/2 kurczaka z chowu wybiegowego bez antybiotyków
- kawałek mięsa wołowego z kością ( szpondra )
- włoszczyzna – 2 większe marchewki, 1 większa pietruszka, kawałek selera, por, gałązki pietruszki i lubczyku, opalona nad ogniem cebula, 4 ząbki czosnku.
- 3 – 4 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Warzywa umyj i obierz. Por i gałązki ziół, można związać sznurkiem kuchennym.
Mięso umyj zimną wodą, daj do garnka i zalej około 2,5 litra wody. Kiedy rosół się zagotuje, za pomocą małego sitka, usuń szumowiny.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i warzywa. Całość zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, około dwie godziny. Po tym czasie, wyciąg z rosołu mięso i warzywa.
Składniki na lane ciasto
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- szczypta soli i startej gałki muszkatołowej ( opcjonalnie )
- woda
Do miseczki wbij jajka, dodaj mąkę, pomieszaj energicznie rózgą kuchenną. Jeżeli lubisz rzadsze ciasto, dolej trochę wody, całość dokładnie pomieszaj. Ciasto można doprawić przyprawami.
Lane ciasto wlewaj ostrożnie do gotującego się rosołu, mieszając od czasu, do czasu. Gotowy rosół, można posypać pietruszką.
Warzywa z rosołu ( seler, marchewkę, pietruszkę ), pokrój na małą kostkę, dodaj pokrojone jajko na twardo, kukurydzę, ogórek kiszony i trochę majonezu. Wszystko pomieszaj, sałatka gotowa 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
To prawda 🙂 Rosół jest najlepszy na wszelkie choroby 🙂 I chyba nie ma nikogo, kto by go nie lubił.
Ja mam sposób na sałatkę z gotowanym selerem i marchwią. Kroję je w kostkę, tak samo sr żółty, dodaję suszoną żurawinę i marynowaną dynię. Do tego majonez i tyle. Polecam Małgosiu!
Na pewno spróbuję <3