Bardzo prosty do zrobienia sos pomidorowy z papryką, marchewką i czosnkiem. Sos będzie idealnym dodatkiem do szybkiego obiadu z makaronem spaghetti, do domowej pizzy, do kotletów mielonych, do zup. Jesienne warzywa, wystarczy pokroić na większe kawałki, gotować, zmiksować i doprawić. Smacznego 🙂
Składniki na sos pomidorowo – paprykowy do makaronu / 6 szt. słoików 0,5 litra
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg papryki słodkiej
- 2,5 kg pomidorów malinowych
- 1 ostra papryczka
- 2 jabłka
- 200 g. cukru
- 250 ml oleju
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki octu 10 %
Przygotuj 6 sztuk, czystych i wyparzonych słoików o pojemności 0,5 litra.
Z pomidorów ściągnij skórkę, marchewki i jabłka obierz. Z jabłek i papryki, wydrąż gniazda nasienne. Warzywa pokrój na większe kawałki.
Do większego garnka z grubym dnem, daj wszystkie warzywa. Całość pomieszaj i gotuj na małym ogniu, około 2 godziny, bez przykrycia. Nie zapomnij o mieszaniu od czasu, do czasu. Po tym czasie, większość płynu odparuje, a sos zgęstnieje.
Teraz dodaj ostrą paprykę, cukier, olej, czosnek, sól i ocet. Wszystko pomieszaj i gotuj jeszcze 15 minut. Na koniec zmiksuj sos na gładką masę.
Mocno gorący sos, rozlej do słoików i starannie zakręć. Słoiki przykryj ściereczką i odstaw do powolnego schładzania. Schłodzone, przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego 🙂
Uwagi – można dla pewności, pasteryzować słoiki, jeżeli np. nie będą przechowywane w chłodnym miejscu. Po zmiksowaniu, warto spróbować, czy sos ma dla Ciebie odpowiedni smak. Można dodać jeszcze trochę papryki ostrej w proszku lub mielony pieprz.
Inspiracja – Swojskie jedzonko