Home Dania i dodatki Boczniaki w panierce z warzywami – wegetariański obiad

Boczniaki w panierce z warzywami – wegetariański obiad

autor admin
Boczniki w panierce Panko
Print Friendly, PDF & Email

Smaczny i sycący wegetariański obiad, z boczniakami i z warzywami. Do tego dania wybieraj młode, delikatniejsze boczniaki. Warzywa gotowałam w małym garnku na parze, ziemniaki w wodzie, a na sitku brokuły i marchewkę.

To ekonomiczny i zdrowy sposób, na szybki obiad 🙂

Boczniki w panierce Panko

Boczniki z warzywami w panierce panko

Składniki na boczniki w panierce panko

  • 250 g. młodych boczniaków
  • 1,5 szklanki panierki panko lub bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 1 mały brokuł
  • 2 marchewki
  • 8 małych ziemniaków
  • 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku lub koperku
  • pieprz / sól / majeranek / czosnek granulowany
  • 2 łyżki startego, zamrożonego masła
  • olej do smażenia

Boczniki umyj i rozłóż na papierowym ręczniku. Posyp równomiernie solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Warzywa umyj i obierz. Brokuł podziel na różyczki, marchewkę pokrój na plasterki.

Ziemniaki zalej wodą, dodaj niewielką ilość soli. Na sitku do gotowania na parze, połóż różyczki brokułu i marchewkę, sitko daj na garnek z ziemniakami. Ziemniaki gotuj do miękkości. Warzywa na sitku gotuj do czasu, aż będą al dente.

Boczniki zanurz kolejno, w rozkłóconym jajku i w panierce. Smaż z każdej strony na rumiano, na gorącym oleju.

Smażone boczniaki odkładaj na papierowy ręcznik, do osączenia.

Na gorące warzywa, rozłóż wiórki startego masła, posyp świeżo posiekanymi ziołami. Podawaj od razu z gorącymi bocznikami.  Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

4 komentarze

Magdalena 21 września 2021 - 09:23

ale super obiad wyszedł:)

Odpowiedź
Pichceniomania 23 września 2021 - 20:58

Uwielbiam grzyby przygotowywane w panierce, ostatnio próbowałam tak zrobić rydze, też przepyszne! 🙂

Odpowiedź
admin 24 września 2021 - 19:32

To prawda. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 27 września 2021 - 12:52

Bardzo ładnie się prezentuje

Odpowiedź

Zostaw komentarz