Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto czekoladowo – bananowe

Ciasto czekoladowo – bananowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto ucierane z bananami, to sposób na smaczny deser i na spożytkowanie mocno dojrzałych bananów. Osobiście uważam, że połączenie bananów i czekolady jest bardzo kuszące. Lubimy wszelkiego rodzaju śniadaniowe chlebki bananowe, czyli ucierane ciasta z dodatkiem bananów i czekolady. To ciasto jest puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Możesz zrobić zdrowszą wersję i zamiast zwykłej mąki, dodaj mąkę orkiszową lub chlebową. W wersji bezglutenowej, użyj gotowej mieszanki mąk bez glutenu. Mega smaczna i zdrowa propozycja, do śniadaniówki dla dzieci 🙂

Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe

Składniki na ciasto czekoladowo – bananowe / foremka 25/11 cm.

  • 60 g masła
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki maślanki lub mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 małe banany

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę, sodę i kakao przesiej przez sitko.

W małym naczyniu, rozpuść masło. Do gorącego masła, dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj do czasu, kiedy czekolada całkiem się rozpuści.  Lekko przestudź sos czekoladowy.

Do misy miksera, daj jajka i cukier. Całość ubijaj, do czasu powstania gęstej i puszystej piany.  Stopniowo dodaj sos czekoladowy.  Następnie dodaj stopniowo suche składniki, oraz maślankę lub mleko. Delikatnie mieszaj, tylko do dokładnego połączenia.

Banany obierz, pokrój na plasterki i dodaj do ciasta, pomieszaj.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm. wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przelej do foremki i wyrównaj powierzchnię.  Ciasto można upiec również w małej keksówce lub w foremce z kominkiem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut. Czas pieczenia, zależy od rozmiarów foremki. Można zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest dopieczone.

Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Udanych wypieków 🙂

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 3 września 2021 - 09:26

idealne na 2 śniadanko!

Odpowiedź
admin 13 września 2021 - 13:38

To prawda, pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Iwona T. 3 września 2021 - 19:45

Pychotka takie ciasto 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 6 września 2021 - 13:39

Klasyczne, ale jednak inne 🙂 Na pewno smaczne

Odpowiedź
Królowa Karo 12 września 2021 - 16:53

Zgadzam się to świetne połączenie – od czasu do czasu i u mnie takie ciasto ląduje na stole 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 16 września 2021 - 18:17

Bananowce należą do moich ulubionych ciast!

Odpowiedź

Zostaw komentarz