Mój ulubiony sos na bazie słodkiej śmietanki, żółtka i wody po ugotowanym makaronie, do tego świeże szparagi, groszek i liście szpinaku ( wiosną czosnek niedźwiedzi ). Szybki i smaczny, sprawdzony, wiosenny obiad. Nic więcej nie trzeba 🙂
Składniki na makaron ze szparagami i groszkiem / 2 porcje
- 200 g ulubionego makaronu
- mały pęczek szparagów ( około 8 sztuk )
- szklanka mrożonego groszku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 10 liści szpinaku lub czosnku niedźwiedziego
- 100 ml. słodkiej śmietanki + 1 żółtko + 1/4 szklanki wody z makaronu
- olej roślinny do smażenia
- spora szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Potnij na mniejsze kawałki, lub wzdłuż na paski.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Dwie – trzy minuty przed końcem gotowania, dorzuć do garnka szparagi i groszek.
Odcedź makaron z warzywami. Zachowaj 1/4 szklanki wody po makaronie. Makaron i warzywa, przelej zimną wodą, odstaw do osączenia.
Śmietankę dokładnie pomieszaj z żółtkiem, dolej wodę z makaronu, dodaj gałkę muszkatołową, pomieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulkę. Kiedy cebulka odparuje wodę, dorzuć posiekane – czosnek i liście szpinaku. Kiedy szpinak zwiędnie, dolej sos śmietanowy. Całość delikatnie zagotuj.
Do sosu dodaj makaron ze szparagami, całość pomieszaj i dopraw do smaku 🙂 Smacznego 🙂
3 komentarze
Jakimś cudem nie łączyłam nigdy w takim daniu groszku ze szparagami i coś czuję, że to był błąd. Pyszne i szybkie danie. Super 🙂
Dobry smak – warto spróbować 🙂
Bardzo fajne wiosenne danie, ciekawe połączenie smaków 🙂