Bardzo pożywna sałatka na każdą okazję, z dodatkiem ciepłego, owczego serka halloumi, jajka i awokado. Do sałatki z takim składem, koniecznie dodaj przynajmniej jeden składnik o ostrym, wyrazistym smaku. Mogą być kiełki z rzodkiewki, czerwona cebulka, lub winegret z ostrą musztardą lub czosnkiem. Kiełki w tym przepisie, można zastąpić inną ulubioną sałatką – rukolą, roszponką, sałatą rzymską lub masłową 🙂
Składniki na sałatkę z awokado
- 1 dojrzałe awokado
- 2 świeże ogórki gruntowe
- garść pomidorków koktajlowych
- garść kiełków rzodkiewki
- 1 serek halloumi
- 1 – 2 jajka ugotowane na twardo
- spora szczypta przyprawy Zatar z tymiankiem lub pieprzu
Sos winegret musztardowy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 pełna łyżeczka płynnego miodu
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
Awokado przekrój na pół, otwórz awokado, przekręcając połówki w przeciwne strony. Usuń pestkę, obierz ze skórki i podziel na plasterki.
Ogórki obierz i pokrój na półplasterki.
Pomidorki przekrój na połówki. Można też naciąć skórkę, zalać wrzątkiem i ściągnąć skórkę z pomidorków.
Ser podgrzewaj na patelni, na rumiano z każdej strony. Gotowy ser, można podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników.
Wszystkie składniki na sos winegret, energicznie pomieszaj. Sos dodaj do sałatki, posyp pieprzem lub przyprawą zatar, od razu podawaj 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Super wygląda ta sałatka – aż chce się jesć wypróbuje przepis dziękuje:)
Polecam i pozdrawiam 🙂
Po tradycyjnych wielkanocnych daniach takie przepisy są bardzo w cenie 🙂
Coś dla mnie. Uwielbiam 🙂
Po mięsnej Wielkanocy taka sałatka jest idealna!