Bardzo smaczny obiad, dla fanów jabłek i cynamonu. Ciasto z tego przepisu przypomina makaron, jest bardzo delikatne, elastyczne i dobrze się na nim pracuje. Gotowe ciasto, podziel na dwie – trzy części, pozostałe zostaw pod ściereczką. Na mniejszych kawałkach, sprawniej i szybciej zrobisz pierogi 🙂
Pierogi podaj jak lubisz, z rozpuszczonym masłem, cynamonem, naturalnym jogurtem greckim lub z serkiem śniadaniowym 🙂
Składniki na pierogi z jabłkami
- 320 g mąki pszennej
- 170 ml. gorącej wody
- 2 płaskie łyżki masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 6 jabłek
Do podania – cynamon, jogurt naturalny, serek śniadaniowy, rozpuszczone masło
Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Partiami, wyciśnij nadmiar soku ( ważne ). Do jabłek dodaj płaską łyżkę cynamonu i dwie łyżeczki cukru, jeżeli jabłka nie są słodkie. Dokładnie pomieszaj składniki.
Masło rozpuść w gorącej wodzie. Wszystkie składniki na ciasto, daj do miseczki, dokładnie wyrabiaj i połącz na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie – trzy części. Każdą część rozciągnij wałkiem na posypanym mąką blacie.
Wycinaj małą szklanką kółka. Na środek każdego kółka, nałóż łyżeczkę jabłkowego farszu, starannie zlep brzegi kółka.
W większym garnku zagotuj osoloną wodę, do wrzątku partiami wrzucaj pierogi. Kiedy woda ponownie się zagotuje, a pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze kilka minut, do miękkości. Czas gotowania zależy, od grubości ciasta na pierogi.
Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Podaj tak, jak lubisz z cynamonem, jogurtem, topionym masłem 🙂
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Zjadłabym, choć wolę pierogi na wytrawnie 🙂
Przyznam, że w takiej wersji nigdy nie jadłam pierogów…To mógłby być ciekawy smak
Musi fajnie smakować, porównywalnie jak szarlotka na ciepło.
Moja rodzina bardzo lubi pierogi w wersji “na słodko” więc Pani przepis okazał się strzałem w dziesiątkę na piątkowy obiad. Zwykle korzystałam ze stałego przepisu na ciasto, ale postanowiłam wypróbować polecany przez Panią. I to był doskonały wybór, pierogi wyszły wyśmienite! Rodzina była zachwycona 🙂
Bardzo się cieszę, to bardzo miłe 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Takich pierożków jeszcze nie robiłam. Jednak już teraz wiem, że mi posmakują. 🙂