Home Dania i dodatki Delikatne pierogi z jabłkami i cynamonem, oraz najlepszy przepis na pierogowe ciasto

Delikatne pierogi z jabłkami i cynamonem, oraz najlepszy przepis na pierogowe ciasto

autor admin
Delikatne pierogi z jabłkami i cynamonem
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo smaczny obiad, dla fanów jabłek i cynamonu. Ciasto z tego przepisu przypomina makaron, jest bardzo delikatne, elastyczne i dobrze się na nim pracuje. Gotowe ciasto, podziel na dwie – trzy części, pozostałe zostaw pod ściereczką. Na mniejszych kawałkach, sprawniej i szybciej zrobisz pierogi 🙂

Pierogi podaj jak lubisz, z rozpuszczonym masłem, cynamonem, naturalnym jogurtem greckim lub z serkiem śniadaniowym  🙂

Delikatne pierogi z jabłkami i cynamonem

Delikatne pierogi z jabłkami i cynamonem

 

Składniki na pierogi z jabłkami

  • 320 g mąki pszennej
  • 170 ml. gorącej wody
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 6 jabłek

Do podania – cynamon, jogurt naturalny, serek śniadaniowy, rozpuszczone masło

Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Partiami, wyciśnij nadmiar soku ( ważne ). Do jabłek dodaj płaską łyżkę cynamonu i dwie łyżeczki cukru, jeżeli jabłka nie są słodkie. Dokładnie pomieszaj składniki.

Masło rozpuść w gorącej wodzie. Wszystkie składniki na ciasto, daj do miseczki, dokładnie wyrabiaj i połącz na gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto podziel na dwie – trzy części. Każdą część rozciągnij wałkiem na posypanym mąką blacie.

Wycinaj małą szklanką kółka. Na środek każdego kółka, nałóż łyżeczkę jabłkowego farszu, starannie zlep brzegi kółka.

W większym garnku zagotuj osoloną wodę, do wrzątku partiami wrzucaj pierogi. Kiedy woda ponownie się zagotuje, a pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze kilka minut, do miękkości. Czas gotowania zależy, od grubości ciasta na pierogi.

Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Podaj tak, jak lubisz z cynamonem, jogurtem, topionym masłem 🙂

Smacznego 🙂

 

 

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Patrycja Reszko 22 marca 2021 - 16:09

Zjadłabym, choć wolę pierogi na wytrawnie 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 23 marca 2021 - 12:30

Przyznam, że w takiej wersji nigdy nie jadłam pierogów…To mógłby być ciekawy smak

Odpowiedź
Dekolo 23 marca 2021 - 16:43

Musi fajnie smakować, porównywalnie jak szarlotka na ciepło.

Odpowiedź
Kasia 12 kwietnia 2021 - 18:17

Moja rodzina bardzo lubi pierogi w wersji “na słodko” więc Pani przepis okazał się strzałem w dziesiątkę na piątkowy obiad. Zwykle korzystałam ze stałego przepisu na ciasto, ale postanowiłam wypróbować polecany przez Panią. I to był doskonały wybór, pierogi wyszły wyśmienite! Rodzina była zachwycona 🙂

Odpowiedź
admin 12 kwietnia 2021 - 22:49

Bardzo się cieszę, to bardzo miłe 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Marta 13 kwietnia 2021 - 14:53

Takich pierożków jeszcze nie robiłam. Jednak już teraz wiem, że mi posmakują. 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz