Szaszłyki z kurczaka, są bardzo popularną przekąską w kuchni tajskiej i japońskiej. Odpowiednio zamarynowane mięso, jest podane z sosem orzechowym lub sojowym. Szaszłyki można upiec w piekarniku, na grillu, ale również można smażyć na patelni grillowej lub zwykłej.
Tak przygotowanego kurczaka, podaj jako przystawkę lub przekąskę. Kurczak pieczony na patyku podany z ryżem, pieczywem i surówką, stanowi pełny, smaczny i ciekawy posiłek 🙂
Składniki na kurczaka na patyku
- 3 mniejsze piersi z kurczaka
- 8 patyczków do szaszłyków lub do kurczaka satay
- 6 – 8 cienko krojonych plasterków boczku
Składniki na marynatę
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki papryki w proszku ( można pomieszać z chili )
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
Każdą pierś przekrój, na dwa cieńsze płaty. Otrzymasz 6 plasterków.
W misce, pomieszaj składniki marynaty. Każdy kawałek kurczaka, posmaruj marynatą, daj do miseczki i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 – 200 stopni, funkcja grill. Patyki do szaszłyków posmaruj olejem.
Następnie, pokrój piersi na paseczki o szerokości około 2 – 3 cm. Na każdym paseczku, połóż podłużny pasek boczku. Mięso, razem z boczkiem nabij na patyk, tworząc kształt harmonijki.
Tak przygotowane szaszłyki, piecz do mocnego zrumienienia. Można je również smażyć, na patelni grillowej. W trakcie pieczenia, można mięso delikatnie spryskać olejem.
Smacznego 🙂
3 komentarze
jak smacznie!
Dziękuję Madzia 🙂
wyglądają mega apetycznie 🙂