Zupa pieczarkowa z kawałkami pieczarek i z warzywami korzennymi, koniecznie z dużą ilością majeranku. Bardzo smaczna zupa dla całej rodziny, warto ją przygotować w większym garnku, doskonale smakuje na następny dzień 🙂
Składniki na zupę pieczarkową
– około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
– 400 g pieczarek
– 2 mniejsze cebulki
– 2 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 małe ziemniaki
– około 150 g makaronu ( u mnie małe kokardki )
– 3 łyżki śmietany 12 % + łyżeczka mąki
– 2 łyżki majeranku / 3 liście laurowe / łyżeczka nasion jałowca
– 3 łyżki domowej kostki rosołowej do zup
– pieprz i sól do smaku
Obrane warzywa, pokrój w następujący sposób. Pieczarki na grubsze plasterki. Cebulę i ziemniaki na małą kostkę. Marchewkę i pietruszkę na plasterki. Czosnek drobno posiekaj.
Na gorący tłuszcz daj cebulę, dodaj pieczarki i czosnek, wszystko smaż do czasu, kiedy pieczarki ładnie się przyrumienią. Odstaw.
Do bulionu dodaj liście laurowe, nasiona jałowca, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przesmażone pieczarki i majeranek. Wszystko gotuj kilka minut. Dodaj makaron, gotuj kolejne kilka minut.
Na koniec, zmieszaj śmietanę z 1/3 gorącego bulionu, dodaj łyżeczkę mąki ( może być np. z ciecierzycy ). Dokładnie połącz składniki, dodaj do bulionu. Całość gotuj chwilę, dopraw do smaku.
Na talerzu, każdą porcję możesz posypać świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂
7 komentarzy
wygląda pysznie! te pieczarki, mniam!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Super, fajny pomysł na obiad 🙂
Oj, dawno nie gotowałam…
Super pomysł, dzisiaj w realizacji, dzięki
Cieszę się, że pomysł się spodobał 🙂
Zdecydowanie nie ma to jak domowa pieczarkowa – uwielbiam! 😀