Resztkowe kotlety z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, soczewicy i przesmażonej cebulki. Czosnek i przyprawy, nadają tym wegetariańskim kotletom, wyrazisty i zdecydowany smak. Kotlety z soczewicy, doskonale smakują na ciepło i na zimno. Znakomite, nie tylko na obiad. Dobrze się uzupełniają z sosem czosnkowym, koperkowym lub pieczarkowym 🙂
Składniki na wegetariańskie kotlety z soczewicy
– niepełna szklanka czerwonej soczewicy
– około 400 g. ziemniaków ( 4 sztuki )
– 1 mniejsza cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 – 4 łyżki mąki razowej
– płaska łyżeczka suszonej bazylii
– spora szczypta soli i pieprzu
– olej do smażenia
Ziemniaki ugotuj i odparuj.
Soczewicę ugotuj w 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Od zagotowania, soczewica powinna się gotować na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż wchłonie całą wodę. Ugotowaną soczewicę, dokładnie odparuj.
Cebulę drobno pokrój i usmaż na odrobinie oleju, na rumiano. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Soczewicę, ziemniaki, cebulę, czosnek i przyprawy, dokładnie pomieszaj. Dodaj mąkę, ponownie krótko pomieszaj składniki.
Dłonie posyp mąką i formuj małe, owalne lub okrągłe kotlety.
Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Układaj na papierowym ręczniku, do osączenia.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
bardzo smaczny przepis:)
Pozdrawiam Madzia 🙂
Ciekawa propozycja, nie miałam okazji jeść soczewicy.
Lubię czerwoną soczewicę, najczęściej robię zupę, ale kotlety też mi się podobają 🙂 dobra alternatywa dla mięsnych kotletów 🙂
Zgadza się 🙂 Pozdrawiam 🙂