Home Na słodkoBabki i muffiny Muffiny marchewkowe z orzechami – najlepsze

Muffiny marchewkowe z orzechami – najlepsze

autor admin
Muffiny marchewkowe z orzechami
Print Friendly, PDF & Email

Jeżeli masz ochotę na pyszny i lekki deser do niedzielnej kawy, bardzo polecam ten przepis na muffiny marchewkowe. Są lekkie, wilgotne i puszyste, z zewnątrz pokryte chrupiącą skorupką z orzechów.
Zrobisz je expresowo, z łatwo dostępnych składników 🙂

Składniki na muffiny marchewkowe / 12 sztuk

– 2 średnie marchewki ( 2 niepełne szklanki, drobno startej marchewki )
– 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej ( można użyć mieszanki mąk bez glutenu )
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– 3/4 szklanki oleju
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczka sody
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– garść drobno posiekanych orzechów włoskich + 6 orzechów grubo posiekanych

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do miseczki daj jajka, cukier i olej. Dokładnie pomieszaj składniki rózgą kuchenną. Dodaj proszek do pieczenia, sodę i marchewkę, ponownie wszystko pomieszaj.
Na koniec dodaj mąkę, cynamon i orzechy posiekane na mniejsze kawałki. Wszystko krótko pomieszaj, tylko do połączenia.
Foremki na muffiny, wypełnij masą do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę, posyp grubo posiekanymi orzechami.
Piecz około 20 – 25 minut, do suchego patyczka. Gotowe odstaw do przestudzenia.
Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Magdalena 27 marca 2020 - 20:02

zdrowa słodycz!

Odpowiedź
napiecyku 27 marca 2020 - 20:29

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 29 marca 2020 - 12:41

Zdrowa odmiana babeczek 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 4 kwietnia 2020 - 22:59

Koniecznie muszę je upiec!

Odpowiedź

Zostaw komentarz