Przepyszna propozycja na szybki obiad. Filet kurczaka, zatopiony w sosie z marchewką i groszkiem z dodatkiem cebulki, czosnku i ziół. Za sprawą warzyw, sos ma łagodny, lekko słodki smak. Całość najlepiej podaj z dowolnym gatunkiem kaszy, będzie pysznie 🙂
Składniki na kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem
- 4 małe filety lub 2 duże przekrojone w poprzek na dwie części
- 2 marchewki starte na dużych oczkach
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 1 cebulka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól/ pieprz/ kurkuma
- łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- kilka łyżek mąki ( u mnie z ciecierzycy )
- 5 łyżek słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- olej do smażenia
Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp delikatnie solą, pieprzem i kurkumą. Następnie obtocz w mące.
Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj filety. Filety smaż na rumiano z każdej strony. Odłóż na talerzyk.
Na tą samą patelnię dodaj cebulkę, czosnek, liście laurowe i marchewkę. Całość smaż mieszając, około 2 minuty. Dodaj 3/4 szkl. wody.
Kiedy sos się zagotuje, ponownie dodaj filety, oraz majeranek i groszek. Całość duś na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw do smaku 🙂
Jeżeli używasz, pod koniec duszenia, dodaj słodką śmietankę.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Prosto a jak pysznie 🙂
I to właśnie, lubimy najbardziej 🙂
jaki pyszny sos!