Ta sałatka z ziemniaków, to pewny sukces kulinarny. Żeby nie było monotonni na talerzu, dodałam jednego batata. Całość, w połączeniu z musztardowym sosem winegret, tworzy ciekawy zestaw smakowy.
Różne wariacje sałatki ziemniaczanej, były popularne już w kuchni staropolskiej. Spotkałam się z przepisem na podobną sałatkę, również w kuchni amerykańskiej, tyle, że zamiast czerwonej cebulki, dodano kapary.
Sałatkę można podać na ciepło i na zimno. Latem polecam tą drugą wersję. Sałatkę ziemniaczaną podaj z surówką, z rybą, do grilla…co podpowie kulinarna wyobraźnia 🙂
Składniki na sałatkę ziemniaczaną / 3 porcje
- 5 mniejszych ziemniaków
- 1 batat
- mała czerwona cebulka
- świeżo posiekana pietruszka
Składniki na sos winegret
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy ( u mnie dijon )
- spora szczypta suszonego rozmarynu
- starty mały ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
Ziemniaki wyszoruj, pod bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach, w wodzie z łyżeczką soli, aż staną się miękkie, około 20 minut. Widelec, powinien lekko wbić się w ziemniaki.
Ziemniaki odcedź i odstaw do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obierz i pokrój na większe kawałki.
Cebulkę przekrój na pół, następnie w cieniutkie piórka.
Musztardę wymieszaj z octem, ubijając dodaj olej. Dodaj resztę składników na sos, wymieszaj dokładnie.
Do ziemniaków, dodaj sos i cebulkę. Całość delikatnie pomieszaj. Przed podaniem, posyp świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂
7 komentarzy
Takiego zestawienia nie jadłam
Ziemniaki razem z tym sosem muszą smakować pysznie
Prawda, bardzo smaczne połączenie smakowe 🙂
Prawda, bardzo smaczna połączenie smakowe 🙂
Fajna sałatka 🙂
Fajna sałatka, dwa gatunki ziemniaków bardzo ładnie się prezentują 🙂
Pyszna słoneczna kompozycja!