Home Dania i dodatki Grill elektryczny – jakie wybrać potrawy ?

Grill elektryczny – jakie wybrać potrawy ?

autor admin
Grill elektryczny - jakie potrawy ?
Print Friendly, PDF & Email

Na pewno większość z Was, zastanawia się, czy warto kupić grill elektryczny ? Jakie potrawy, można przygotować na takim urządzeniu ? Czy sprawdzi się w domu, na tarasie czy balkonie ?

Odpowiedź jest prosta, jak najbardziej warto. Dla wielu osób, jest to jeden z ulubionych sprzętów w kuchni. Na grillu elektrycznym, przygotujesz zdrowe potrawy, szybko i smacznie. Miałam okazję, przez dłuższy czas testować Grill Kontaktowy Clatronic KG 3571 z ceramiczną powłoką.

Zapiekałam ulubione warzywa, filety kurczaka, kiełbaski bałkańskie, smakowite wege “burgery” i kanapki z razowego chleba.

Grill można wykorzystać na dwa sposoby, do obustronnego zapiekania jednocześnie i po otwarciu pod kątem 180 stopni, do grillowania na dużej powierzchni. Dolna pokrywa, jest zaopatrzona w wysuwaną szufladkę, do której spływa tłuszcz. Za pomocą regulatora temperatury, można zmniejszać lub zwiększać, moc grzania grilla.

Na niższych temperaturach, możesz grillować warzywa, tosty, szaszłyki. Na wyższych mięsa.

Na pewno, jest to fajna rzecz na popołudniowe imprezy, również na tarasie i balkonie. Lato, to najlepszy czas na spotkania z przyjaciółmi i znajomymi. Wspólne biesiady mają niepowtarzalny urok, a dobre jedzenie, sprzyja miłej atmosferze.

W czasie ostatniej imprezy, postawiłam na lżejsze menu 🙂

Na przystawkę wjechała grillowana kukurydza, pieczarki i żółta cukinia. Następnie delikatne, bałkańskie kiełbaski w jogurtowej marynacie, oraz szaszłyki z kurczaka i warzyw. Potrawy pieką się same, a każdy częstuje się tym, na co właśnie ma ochotę. Na płycie opiekacza, można również położyć plasterki boczku, kromki chleba, sery typu – oscypek, camembert, halloumi. Do tego, konfitura z żurawiny, kieliszek dobrego wina, czy szklaneczka piwa….co , kto lubi.

Na pożywne i sycące śniadania, idealne będą wege “burgery” z ziołowym pesto, pomidorem i mozzarellą. Co jak co, ale zapiekanki z opiekacza, są prze-pysz-ne !!!

Szukasz sposobu na szybki obiad ? Podpiecz na grillu kawałki cebuli, papryki lub cukinii i zawiń w placki tortilli z wędliną lub kozim serkiem. Tortillę, zwiniętą w rulonik, zapiekaj kilka minut w zamkniętym opiekaczu. Ciepły i sycący posiłek gotowy 🙂

Na deser polecam grillowane banany na ciepło z gałką lodów waniliowych i listkami mięty. Pychotka.

Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw / około 6 sztuk

  • 1 pierś kurczaka pokrojona na małe kawałki
  • 10 sztuk obranych pieczarek ( większe przekrój na pół )
  • 1 czerwona papryka pokrojona na kawałki
  • 1 mała żółta cukinia pokrojona na grubsze plasterki
  • 1 cebulka pokrojona w ósemki
  • 4 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Na patyczki do szaszłyków, nabijaj kolejno kawałki kurczaka, pieczarkę, paprykę, cukinię, cebulę itd.

Szaszłyki spryskaj niewielką ilością oleju i delikatnie posyp przyprawą do grilla. Odłóż do lodówki, na 30 minut. Wyciąg z lodówki, kilka minut przed grillowaniem.

Grilluj 10 minut, na grillu elektrycznym z obu stron, lub 20 minut, na otwartym grillu. W czasie grillowania na otwartym grillu, obracaj szaszłyki w trakcie pieczenia na drugą stronę.

Przepis na kiełbaski bałkańskie z jogurtowej marynaty

  • 400 g kiełbasy bałkańskiej

Marynata

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka ketchupu

Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie pomieszaj.

Kiełbaski daj do miseczki, dodaj marynatę. Kiełbasy pokryj marynatą i daj do lodówki na 30 minut. Grilluj 8 minut na grillu z obu stron jednocześnie i 20 minut, na otwartym grillu, pamiętając o obracaniu 🙂

Przepis na pyszne wege “burgery” na grilla elektrycznego

  • 4 bułki do burgerów
  • 1 pomidor bez skórki
  • kilka plasterków mozzarelli
  • 4 łyżki ziołowego pesto

Przepis na pesto

  • kilka łyżek świeżo posiekanych ziół ( pietruszka, szczypior, bazylia )
  • posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki dobrej oliwy

Składniki na pesto, połącz w pojemniku rozdrabniacza.

Bułeczki przekrój na pół, dolną połowę posmaruj pesto, dodaj plasterek pomidora i plasterek mozzarelli.

Bułki zapiekaj z obu stron jednocześnie, około 4 minuty. Gotowe bułeczki, przekrój na pół i od razu podawaj. Smacznego :

W Sklepie Clatronic.pl. znajdziesz duży wybór elektrycznych urządzeń do zapiekania / grillowania. Dzięki nim, możesz przedłużyć sezon grillowy na cały rok. W łatwy i szybki sposób, zrobisz smaczny i zdrowy posiłek na ciepło, dla całej rodziny 🙂

Wpis w ramach współpracy z firmą Clatronic.pl

Powiązane posty

3 komentarze

Królowa Karo 29 lipca 2019 - 23:08

Taki grill elektryczny od dawna chodzi mi po głowie i skoro zachwalasz, to najpewniej będzie to mój następny zakup.

Odpowiedź
Natka 16 września 2019 - 13:17

Uwielbiam mój elektryczny, bo cały rok ten smak moge sobie fundować, sama mam BREVILLE DuraCeramic, na dodatek nie przypala

Odpowiedź
Joanna 8 stycznia 2020 - 00:54

ale świetny pomysł z ta kukurydzą tak krojoną,mam od wakacji Grill Clatronic MG 3519, mega sprawa bo smaczniejsze wszytko

Odpowiedź

Zostaw komentarz