Delikatny indyk, w sosie dyniowym z cebulą i czosnkiem. Dynia jest wydajna, tania i łatwo dostępna. Nie kumuluje zanieczyszczeń z gleby, jest idealnym dodatkiem do potraw dla małych dzieci 🙂 W połączeniu z delikatnym mięsem indyka, stanowi pełnowartościowy posiłek również dla starszych dzieci i dorosłych. Ostatnio polubiłam dynię piżmową, ma delikatny, orzechowo – słodki smak. Miąższ, którego nie wykorzystam, kroję w kostkę i zamrażam.
Danie nie skomplikowane, oryginalne, smaczne i lekkie 🙂
Składniki / 4 porcje
- 400 g mięsa z piersi indyka
- 1/4 dyni piżmowej pokrojonej w kostkę ( u mnie mrożona )
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku / kurkumy/ papryki w proszku
- cebulka dymka do podania
- sól i pieprz do smaku
- 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
- olej roślinny do smażenia
Mięso z piersi indyka pokrój na cienkie i małe kotleciki. Posyp je delikatnie suszonym lubczykiem, papryką i kurkumą.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Kotlety ułóż ciasno na rozgrzanej patelni i smaż na małym ogniu na rumiano ( około 6 minut z jednej strony ). Obróć kotlety, przykryj patelnię i duś mięso, kolejne 6 minut.
Gotowe kotlety odłóż na talerzyk i trzymaj w cieple.
Na tą samą patelnię, daj dynię, cebulę i czosnek, dolej szklankę wody. Wszystko duś mieszając, do czasu, kiedy dynia zmięknie. Miękką dynię zmiksuj na patelni na małych obrotach lub dokładnie rozgnieć widelcem.
Dodaj do sosu mięso i wszystko duś, kolejne 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby, dolej jeszcze trochę wody lub śmietankę. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną cebulkę dymkę. Podaj z kaszą lub z ziemniakami 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
piękny kolor sosu:)
Bardzo podoba mi się to danie, mam jeszcze jedną dynię, więc chętnie zrobię takiego indyka z sosem 🙂
To będzie dobrze wykorzystana dynia 🙂