Home Dania i dodatki Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce

autor admin
Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
Print Friendly, PDF & Email

Kawałeczki kurczaka otoczone pyszną, chrupiącą panierką panko. Po raz pierwszy, próbowałam kurczaka smażonego w słynnej, japońskiej panierce. Intuicyjnie dobrałam przyprawy i dodatki do ciasta naleśnikowego, w którym obtoczyłam kawałki kurczaka, przed zanurzeniem w panko. Po usmażeniu, kurczak pozostał soczysty i miękki, a panierka jest zwarta, chrupiąca i delikatna.

Z pewnością będę do niej wracać, taki domowy – kontrolowany fast food, zjedzony okazjonalnie, na pewno nikomu nie zaszkodzi 🙂

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g panierki panko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przyprawy

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sos jogurtowo – musztardowy do podania

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z limonki

Filety kurczaka myję, usuwam błonki i kawałki tłuszczu. Osuszam papierowym ręcznikiem. Grubsze filety dzielę w poprzek na dwie części, następnie wzdłuż na mniejsze podłużne kawałki.

Kawałki kurczaka układam ciasno na drewnianej desce i równomiernie posypuję przyprawami.

W misce mieszam mleko z jajkiem, dodaję mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, całość ponownie dokładnie mieszam. Powinno powstać, gęste ciasto naleśnikowe.

Do drugiej miski, daję panierkę panko. Kawałki kurczaka, otaczam kolejno w cieście naleśnikowym, następnie w panierce. Widelcem obklejam dokładnie kurczaka panierką, nie dociskam panierki dłońmi.

W dużej patelni z grubym dnem, rozgrzewam olej roślinny ( olej powinien sięgać do połowy kawałków kurczaka ). Na gorący olej, daję po cztery kawałki kurczaka ( na patelni nie może być tłoczno 😀 ).

Kawałki kurczaka, smażę na średnim ogniu, na mocno złoty kolor z każdej strony. Gotowe kawałki, odkładam na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe, podaję z sosem musztardowym i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego 🙂

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 29 listopada 2018 - 19:51

wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 30 listopada 2018 - 22:39

Podejrzewamy, że nie ma co ich porównywać do takich z fast foodów 😀

Odpowiedź
iza 1 grudnia 2018 - 07:49

oo tak nie ma to jak domowe 😉

Odpowiedź
SalvadorDali 2 grudnia 2018 - 20:57

wyglądają przecudownie, na bardzo chrupiące, soczyste 🙂
Dooobreee 🙂

Odpowiedź
Felix 12 stycznia 2019 - 20:56

Great article.

Odpowiedź
napiecyku 14 stycznia 2019 - 19:39

Thank you 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz