Po raz pierwszy, piekłam ciasto bezglutenowe z gotowej mąki, włoskiej firmy Schar. Wcześniej, sama robiłam mieszanki mąki ryżowej i gryczanej, ale efekt końcowy, nie zawsze spełniał moje oczekiwania. Tym razem, smak i faktura ciasta są bardzo zbliżone do ucieranych wypieków z mąki pszennej. Ciasto nie tylko dobrze smakuje, ale jest puszyste i lekkie 🙂
Wykonanie ciasta, nie jest problematyczne. Do wypieku pasują wszystkie letnie owoce, nam zasmakowało z leśnymi borówkami, ale równie pyszne będzie ze śliwkami, czy z morelami. Doskonałe, aromatyczne ciasto śniadaniowo – deserowe 🙂
Składniki
- 220 g mąki bezglutenowej do wypieków Schar
- 130 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- szczypta soli
- 4 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki umytych i osuszonych borówek
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło, ucieram z cukrem na puszysty krem.
Dodaję żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, całość krótko ucieram.
Białka ubijam z solą na gęstą pianę.
Do ciasta, dodaję wanilię i stopniowo pianę z białek. Całość ponownie krótko mieszam, do dokładnego połączenia składników.
Spód foremki o średnicy 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do foremki, wyrównuję powierzchnię. Na wierzch daję owoce.
Piekę około 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się lekko zarumieni, a boki odchodzą od blaszki. Warto zrobić próbę, drewnianym patyczkiem do szaszłyków 🙂
Udanych wypieków 🙂
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
7 komentarzy
Mmm wygląda idealnie 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ale bym zjadła kawałek 🙂
Bardzo apetyczne ciasto 🙂 Aż slinka leci 🙂
Jakie puszyste 😀
Pięknie wyrośnięte! Mega puszyste! Zjadłabym takie ciasto z chęcią 🙂
Nigdy również nie używałyśmy gotowców 🙂 Ciasto wygląda bardzo puszyście 🙂
Wygląda jak z katalogu 😉 Uwielbiam ten czas, gdy można korzystać z dostępnych owoców. Wtedy najprostsze nawet ciasto smakuje wyjątkowo.