Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto biszkoptowe – bez glutenu

Ciasto biszkoptowe – bez glutenu

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Po raz pierwszy, piekłam ciasto bezglutenowe z gotowej mąki, włoskiej firmy Schar. Wcześniej, sama robiłam mieszanki mąki ryżowej i gryczanej, ale efekt końcowy, nie zawsze spełniał moje oczekiwania. Tym razem, smak i faktura ciasta są bardzo zbliżone do ucieranych wypieków z mąki pszennej. Ciasto nie tylko dobrze smakuje, ale jest puszyste i lekkie 🙂

Wykonanie ciasta, nie jest problematyczne. Do wypieku pasują wszystkie letnie owoce, nam zasmakowało z leśnymi borówkami,  ale  równie pyszne będzie ze śliwkami, czy z morelami. Doskonałe, aromatyczne ciasto śniadaniowo – deserowe 🙂

 

Składniki

  • 220 g mąki bezglutenowej do wypieków Schar
  • 130 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki umytych i osuszonych borówek

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło, ucieram z cukrem na puszysty krem.

Dodaję żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, całość krótko ucieram.

Białka ubijam z solą na gęstą pianę.

Do ciasta, dodaję wanilię i stopniowo pianę z białek. Całość ponownie krótko mieszam, do dokładnego połączenia składników.

Spód foremki o średnicy 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do foremki, wyrównuję powierzchnię. Na wierzch daję owoce.

Piekę około 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się lekko zarumieni, a boki odchodzą od blaszki. Warto zrobić próbę, drewnianym patyczkiem do szaszłyków 🙂

Udanych wypieków 🙂

 

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Powiązane posty

7 komentarzy

Natalia 20 lipca 2018 - 19:01 Odpowiedź
Magdalena 20 lipca 2018 - 20:16

ale bym zjadła kawałek 🙂

Odpowiedź
Ania 20 lipca 2018 - 23:26

Bardzo apetyczne ciasto 🙂 Aż slinka leci 🙂

Odpowiedź
Iwona 21 lipca 2018 - 18:23

Jakie puszyste 😀

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 22 lipca 2018 - 12:39

Pięknie wyrośnięte! Mega puszyste! Zjadłabym takie ciasto z chęcią 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 24 lipca 2018 - 14:25

Nigdy również nie używałyśmy gotowców 🙂 Ciasto wygląda bardzo puszyście 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 24 lipca 2018 - 18:53

Wygląda jak z katalogu 😉 Uwielbiam ten czas, gdy można korzystać z dostępnych owoców. Wtedy najprostsze nawet ciasto smakuje wyjątkowo.

Odpowiedź

Zostaw komentarz