Home Dania i dodatki Makaron z warzywami w stylu azjatyckim

Makaron z warzywami w stylu azjatyckim

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Obiad, który przygotujesz w ciągu 40 minut. Smażony filet kurczaka z warzywami, podany z makaronem, sprawdzi się na szybki obiad w środku tygodnia. Można użyć makaronu ryżowego, z ciecierzycy lub razowego, ale również kaszy i ryżu.

Takie pyszne, warzywne danie w stylu lekko orientalnym, możesz zabrać do pracy i na wycieczkę, zamiast tradycyjnej kanapki 🙂

 

Składniki na makaron z warzywami w stylu azjatyckim / porcja 2 osoby

  • 200 g makaronu
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała papryka
  • 2 małe marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • płaska łyżka przyprawy do dań kuchni azjatyckiej, lub kawałek startego imbiru, suszona trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki, kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i osącz.

Warzywa dokładnie umyj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, zetrzyj na dużych oczkach. Marchewki obierz, również zetrzyj na dużych oczkach.  Łodygi selera pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj.

Filet kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na wąskie paseczki. Posyp delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do dań azjatyckich.

Na dużej patelni, rozgrzej olej. Dorzuć czosnek, po chwili dodaj mięso kurczaka. Całość smaż, mieszając. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odrobinę wody i sos sojowy. Całość duś pod przykryciem, około 25 minut.

Dodaj warzywa, całość pomieszaj i duś kolejne 7 minut. Na koniec dodaj makaron, całość chwilę podgrzewaj.

Na talerzu, danie można posypać świeżo posiekaną pietruszką lub kolendrą. Smacznego 🙂

 

 

 

Powiązane posty

4 komentarze

Magda 1 marca 2022 - 21:50

Bardzo fajny pomysł na szybki i smaczny obiad 🙂

Odpowiedź
Magdalena 2 marca 2022 - 09:56

lubię takie obiadki1

Odpowiedź
Iwona T. 2 marca 2022 - 21:53

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedź
Monika 5 marca 2022 - 18:08

Ciekawy pomysł. Przyznam szczerze nigdy jeszcze nie tarłam papryki, muszę wypróbować następnym razem.

Odpowiedź

Zostaw komentarz