Home Na słodkoBabki i muffiny Warkocz drożdżowy z kakao i cynamonem

Warkocz drożdżowy z kakao i cynamonem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Przepis ze starego zeszytu, na lubiane ciasto drożdżowe z kakao i cynamonem. Zamiast tradycyjnej rolady, z ciasta zrobiłam ciekawy warkocz. Ciasto do tego warkocza, powinno być dość zwarte, wtedy łatwiej się na nim pracuje.

To ciasto jest bardzo popularne w krajach arabskich i na zachodzie Europy, znajdziesz je pod nazwą “Krantz”, czyli warkocz, wieniec, chałka. Ciasto zawijane z kakao, podaj na śniadanie z kubkiem gorącej kawy, zapraszam na przepis 🙂

Warkocz drożdżowy z kakao i cynamonem

Warkocz drożdżowy z kakao i cynamonem

Składniki na ciasto / foremka 38 x 12 cm

  • 500 g. mąki pszennej
  • torebka suszonych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła

Masło rozpuść na małym ogniu, odstaw do lekkiego wystudzenia.

Do letniego mleka daj drożdże i cukier, pomieszaj. Po chwili dodaj 3 łyżki mąki, jajko i żółtko, ponownie pomieszaj.

Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaj go do przesianej mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Do postrzępionej masy, dodaj letnie masło. Wyrabiaj ciasto do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie.

Ciasto daj do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Teraz rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie, na prostokąt o bokach około 45 x 35 cm.

Składniki na nadzienie

  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo rozkłócone jajko do posmarowania warkocza.

Ciasto grubo posmaruj masłem, zostawiając czyste brzegi. Następnie posyp równomiernie kakao, cukrem i cynamonem.

Zwiń roladę, zaczynając od dłuższego brzegu. Roladę natnij wzdłuż na całej długości, zostawiając końcówkę sklejoną. Ostrożnie przeplataj dwa końce rolady jak warkocz.

Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przenieś ostrożnie do foremki. Foremkę z ciastem, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrastania na 40 – 50 minut.  Przed pieczeniem, można posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 35 minut do zrumienienia.

Smacznego 🙂

Uwagi  – ciasto można upiec również na dużej blaszce, wystarczy ułożyć roladę ( bez zaplatania ) na kształt podkowy. Ciasto przechowuj w szczelnie zamykanym pudełku, wtedy dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha.

Powiązane posty

7 komentarzy

Iwona T. 3 listopada 2021 - 21:42

Pysznie wygląda 😀

Odpowiedź
admin 3 listopada 2021 - 21:44

I tak smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 3 listopada 2021 - 22:37

Super się prezentuje, a jak musi smakować!

Odpowiedź
Magdalena 4 listopada 2021 - 06:33

ach, do kubka kakao ideał!

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 4 listopada 2021 - 11:18

O mamo, jak super wygląda

Odpowiedź
Królowa Karo 7 listopada 2021 - 11:15

Wygląda pysznie! Takie przepisy ze starego zeszytu często są najlepsze 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 8 listopada 2021 - 23:32

Nie mogę powstrzymać ślinotoku! 🙂 pięknie wygląda!

Odpowiedź

Zostaw komentarz