Home Dania i dodatki Soczysta pierś z kurczaka do kanapek

Soczysta pierś z kurczaka do kanapek

autor admin
Pierś z kurczaka do kanapek
Print Friendly, PDF & Email

Przygotowanie dietetycznej i soczystej piersi z kurczaka do kanapek, nie zajmie Ci dużo czasu. Mięso przed duszeniem lub pieczeniem, koniecznie zanurz w aromatycznej marynacie. Porcja takiej wędliny, będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i do śniadaniówki np. w towarzystwie sałatki.

Dodatkowo masz pewność, że domowej roboty wędlina, nie zawiera konserwantów i innych nie wskazanych dodatków 🙂

Pierś z kurczaka do kanapek

Pierś z kurczaka do kanapek

Składniki na soczystą pierś kurczaka do kanapek
  • 2 filety z kurczaka
Składniki na marynatę
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 3 drobno starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Piersi umyj, usuń niepotrzebne błonki, osusz papierowym ręcznikiem.

Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie wymieszaj w szklanej miseczce.

Piersi kurczaka obtocz w marynacie, i zostaw w lodówce na około 60 minut.

Sposób nr. 1

Przełóż piersi do rękawa do pieczenia, lub do żaroodpornego naczynia z pokrywką.  Daj do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni.  Czas pieczenia, zależy od wielkości fileta.

Sposób nr. 2

Filety daj na niewielką ilość rozgrzanego oleju, smaż na rumiano z każdej strony. Następnie dolej trochę wody i duś pod przykryciem, około 30 minut. Czas duszenia, zależy od wielkości fileta.

Gotowe filety należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Schłodzone mięso, pokrojone na cieniutkie plasterki, doskonale smakuje w towarzystwie warzyw, sałatek i chrupiącej bagietki, czy bułeczki z domowej piekarni 🙂

Smacznego 🙂

Powiązane posty

3 komentarze

Magdalena 10 listopada 2021 - 10:52

wygląda pycha!

Odpowiedź
admin 12 listopada 2021 - 10:57

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 13 listopada 2021 - 21:32

Koniecznie muszę sobie taką zrobić!

Odpowiedź

Zostaw komentarz